HAZA BELFÖLD Nem Fico győzelmét valószínűsítik a második körben a fogadóirodák

Nem Fico győzelmét valószínűsítik a második körben a fogadóirodák

978
hirdetés

Nem Robert Fico győzelmét valószínűsítik az államfőválasztás második körében a szlovák fogadóirodák, hanem a szlovák kormányfő azon ellenjelöltjéét, akinek a miniszterelnökkel együtt sikerül bejutnia a második fordulóba – számolt be csütörtökön a pozsonyi Új Szó.

    A szlovák sajtó és politikai elemzők hónapok óta úgy látják, hogy a szlovák államfőválasztás március 15-én rendezendő első fordulóját kétségkívül a szlovák kormánypárt, a baloldali Irány-Szociáldemokrácia (Smer-SD) jelöltjeként induló Robert Fico miniszterelnök nyeri majd meg.
    Ezzel a nézettel a szlovákiai fogadóirodák is azonosulnak, hiszen a kormányfő a második fordulóba való továbbjutására nem is lehet fogadni – írta a szlovákiai magyar nyelvű napilap, rámutatva: a második forduló tekintetében már más a helyzet. A legnagyobb szlovákiai fogadóiroda, a Niké fogadásszorzói szerint ugyanis az iroda Robert Fico végső győzelmére a tét 1,9-szeresét fizeti, míg ha a második körben más jelölt győz, ennél kevesebbet, a tét 1,71-szeresét adja. A fogadóirodák az államfőválasztás kimenetelére vonatkozó szorzóikat saját közvélemény-kutatásaik eredményei, valamint politológusi vélemények alapján állítják össze.
    Az aktuális közvélemény-kutatások szerint a 14 államfőjelölt közül Robert Fico után egy független jelöltnek, Andrej Kiska nagyvállalkozónak van a legnagyobb támogatottsága. A legutóbbi felmérések a miniszterelnöknek csaknem 40 százalékos támogatottságot jeleznek, s bár a közvélemény-kutatások rendszerint a második helyre hozzák Andrej Kiskát, az ő támogatottsága ennél jóval alacsonyabb, 20 százalék körül mozog.
    Az államfőválasztási küzdelem várhatóan csak a második fordulóban dől el, az első körös győzelemhez ugyanis a voksok több, mint felét kellene megszereznie valamelyik jelöltnek, s ilyenre még nem volt példa. Így elemzői vélemények szerint az lehet a döntő, hogy Robert Fico mellett melyik jelölt kerül be a második fordulóba. Ott ugyanis megismétlődhetne a 2004-es államfőválasztás meglepő végeredménye, amikor is az első körében legtöbb voksot szerzett Vladimír Meciar a második körben alulmaradt az abba szinte meglepetésként bekerült Ivan Gasparovic jelenlegi elnökkel, akit elemzők szerint sokkal inkább a Vladimír Meciar ellen leadott tiltakozó szavazatok juttattak az államfői székbe, mint saját támogatóinak voksai.
    Egy ilyen forgatókönyv lehetőségét nem zárják ki a szlovák fogadóirodák sem, amit az is mutat, hogy Andrej Kiska végső győzelmére ugyanolyan, 1,9-szeres szorzóval lehet fogadni mint Robert Ficóéra. Ugyanakkor a fogadóirodák szerint például a szlovák parlamenti ellenzék három pártjának támogatását élvező, a Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) által indított Pavol Hrusovskynak, akit a felmérések rendszerint a támogatottsági lista harmadik helyén hoznak 4 és 10 százalék közötti eredménnyel, Andrej Kiskánál jóval kisebb esélye van arra, hogy a második fordulóban legyőzze Robert Ficót. Ezt az is mutatja, hogy az ő végső győzelmére 15-ös szorzóval lehet fogadni.
    Pavol Hrusovsky alacsony támogatottsága okán, az ellenzéki pártok jelöltjének visszalépésének lehetőségéről a szlovák sajtó már napok óta találgatásokat folytat. A liberális Sme szerint azonban, ha erre sor kerülne, valószínűbb, hogy Hrusovsky nem Kiska hanem az első Meciar kormány idején rövid ideig külügyminiszterként tevékenykedő ám hosszabb ideje politikai szerepet nem vállalt színművész, Milan Knazko javára léphetne vissza, akinek azonban a felmérések szerint nincs nagyobb támogatottsága Pavol Hrusovskynál.

MTI

hirdetés
Previous articleA komáromi Erzsébet-híd tervezője
Next articleTúlképzett a szlovákiai munkavállalók egyötöde