HAZA BELFÖLD Túlképzett a szlovákiai munkavállalók egyötöde

Túlképzett a szlovákiai munkavállalók egyötöde

812
hirdetés

A szlovákiai munkavállalók közel egyötöde magasabb fokú végzettséggel rendelkezik, mint amilyenre szüksége lenne az általa betöltött munkapozícióban – derült ki a Postová Banka elemzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-nek.

    A szlovák pénzintézet elemzésében, az OECD felmérésének eredményére hivatkozva, megállapítja: Szlovákiában a munkavállalók 18 százaléka túlképzett, vagyis alacsonyabb beosztásban dolgozik, mint amilyet végzettsége lehetővé tenne.
    Bár a túlképzettek aránya Szlovákiában a többi európai országhoz viszonyítva inkább közepesnek, mint magasnak számít, a jelenség, a munkanélküliség viszonylag magas arányával együtthatásban érzékelhető problémát jelent a munkapiacon – állapítja meg az elemzés készítője. Az, hogy egy-egy érintett a képzettségénél alacsonyabb beosztásban dolgozik, Szlovákiában leginkább a felsőfokú végzettséggel rendelkező, pályakezdőket érinti, azokat, akik gyakorlat hiányában, illetve az általuk végzett szakma iránti hiányzó kereslet miatt nem tudnak elhelyezkedni.
    Az elemzésben szereplő adatokból ugyanakkor kiderül, hogy az alulképzettek aránya Szlovákiában a legalacsonyabb az OECD a felmérésben résztvevő tagországai közül. Míg Szlovákiában a munkavállalók mindössze 4,1 százaléka végez olyan munkát, amelyre elvben magasabb fokú végzettségre lenne szüksége, addig például Olaszországban, ahol a legmagasabb az alulképzett munkaerő aránya a vizsgált OECD országok közül, a munkavállalók 22,4 százaléka dolgozik magasabb beosztásban, mint amilyet végzettsége lehetővé tenne.
    A felmérésben résztvevő európai OECD tagországok közül a felülképzettek aránya Nagy Britanniában a legmagasabb (29,9 százalék) a legalacsonyabb pedig Olaszországban (13,3 százalék).

MTI

hirdetés
Previous articleNem Fico győzelmét valószínűsítik a második körben a fogadóirodák
Next articleHatvan éve együtt…