HAZA Egyéb Nem csak a székelyek menetelnek

Nem csak a székelyek menetelnek

906
hirdetés

Tavaly szeptember után második alkalommal rendezte meg a Fidelitas a Nemzetpolitikai Konferenciát. A hangzatos név mögött elvi álláspontok kialakítása, valamint gyakorlati lépések egyeztetése egyaránt rejlik. Felvidéket a Fidelitas közvetlen partnerszervezeteként a Via Nova ICS (Samu István elnökhelyettes, Csonka Ákos, Nagy Richárd, Vésey Kovács László), továbbá a Magyar Ifjúsági Közösség és a Diákhálózat képviselte.

Obrázok1

A nyitóelőadást a tavalyihoz hasonlóan ezúttal is Surján László, az Európai Parlament Fidesz-KDNP-s alelnöke tartotta. A konferencia első szakaszában ezután Ádány Tamás, Farkas Vajk és Kántor Zoltán járta körül szakértői szemmel az autonómia kérdését. A beszélgetés fő tapasztalatát az jelenthette a hallgatóságot képező, határon túli magyar ifjúsági szervezetek képviselői számára, hogy képesnek kell lennünk az Európai Unió nyelvezetén megfogalmazni igényeinket. Eszerint lépésről lépésre érhetjük el a kívánt önkormányzási szintet, miközben elsősorban a tartalomra kell kényesnek lennünk, nem a megnevezésre. A második szakaszban Répás Zsuzsanna (Fidesz-KDNP) helyettes államtitkár, valamint Szabó Vilmos (MSZP), Szávay István (Jobbik) és Hajdu Mária (LMP) folytatott olykor csípős hangnemű vitát a nemzetpolitika mibenlétéről, illetve pártjaik törekvéseiről a határon túli magyarok viszonylatában. Magyarország felelősségét a külhonba szakadt magyarok iránt ugyanakkor egyikük sem vitatta, habár a felelősségvállalás módját és állhatatossági szintjét különbözően látták.
A konferencia résztvevői a harmadik szakaszban léptek elő főszereplővé. Központi téma a Fidelitas által a tavalyi konferencián felvetett Riadólánc volt, amelyet immár a gyakorlatban is működtetni kívánnak a határon túli magyar ifjúsági szervezetek. Ez egyfajta összekötő információs hálózat, amely biztosítja, hogy bármelyik magyar közösséget ért, nacionalista indíttatású támadás, illetve diszkrimináció ellen közös erővel léphessenek fel. Ennek főpróbája a Székelyek Nagy Menetelése lehet október 27-én. Ezen ismét az önrendelkezés és önkormányzás iránti igényüket fejezik ki a székelyföldiek, és a megegyezés szerint a többi elszakított országrészben szimpátia-megmozdulást tartanak a magyar ifjúsági szervezetek. A Via Nova csatlakozik a kezdeményezéshez, a felvidéki esemény részleteiről hamarosan várható további tájékoztatás.

DUNATÁJ HETILAP

megj.: 22/10/2013 15:59

hirdetés
Previous articleJanuár 1-től nem lesz kötelező a kutyák, macskák és a vadászgörények chipeltetése
Next articleNem lesz drágulás