HAZA GAZDASÁG Nagyságrendekkel nagyobb a cseh szuper-gazdagok vagyona a szlovákokénál

Nagyságrendekkel nagyobb a cseh szuper-gazdagok vagyona a szlovákokénál

1681
hirdetés

desľdNagyságrendekkel nagyobb a cseh szuper-gazdagok vagyona, mint a leggazdagabb szlovákoké, míg az előbbiek dollár milliárdokban, az utóbbiak „csak” dollár százmilliókban mérik vagyonukat – derült ki a leggazdagabb csehek és szlovákok azon listájából, amelyet hétfőn közölt a Hospodárské Noviny (HN) szlovák gazdasági-közéleti napilap.

    A pozsonyi lap által közölt adatok szerint míg az öt leggazdagabb cseh összesített vagyona 15,4 milliárd amerikai dollárt tesz ki, addig az 5 leggazdagabb szlovák összvagyona csak ennek az összegnek egyhatodára rúg, mintegy két és fél milliárd dollár értéket képvisel.
    A leggazdagabb csehek listáján az első helyre Peter Kellner került, akit a Forbes magazin a világ 160. leggazdagabb emberének tart, s összvagyonát 8,4 milliárd dollárra becsüli. Az ötvenéves Kellner a múlt évszázad kilencvenes éveiben a privatizáció során alapozta meg vagyonát, amelynek legnagyobb hányadát ma a biztosítói ágazatban és a bankszektorban birtokolt érdekeltségei teszik ki.
    A leggazdagabb szlovák, Ivan Chrenko vagyona 725 millió dollárra tehető, ez csupán töredéke a leggazdagabb cseh, Peter Kellner vagyonának. Chrenko ugyancsak a múlt évszázad kilencvenes éveiben alapozta meg vagyonát, ám nem a privatizáció során hanem elektronikai berendezések gyártásával és szerelésével. Később betársult a HB Reavis befektetői csoportba és máig ennek társtulajdonosa. A cég Pozsonyban több helyi bevásárlóközpont és egy sornyi irodaházat építtetőjeként ismert.
    A második leggazdagabb szlovákként, 560 millió dollárra becsült vagyonával Jaroslav Hascákot, a Penta befektetési csoport egyik alapító tagját jelölte meg a HN. A 43 éves vállalkozó a szlovák közvélemény számára leginkább az úgynevezett kiváltó Gorilla-dossziéból lett ismert. Ez utóbbi – állítólag szlovák titkosszolgálati forrásokból származó – iromány a szlovákiai politikai és gazdasági elit érdek-összefonódásáról számolt be. A szlovák szuper-gazdagok listájának harmadik helyére is a Penta egy alapító tagja, Martin Kúsik került 470 millió dolláros vagyonnal. A lista negyedik és ötödik helyét a Penta legnagyobb konkurensének a J and T befektetés csoportnak az alapítói, az idén 43 éves Ivan Jakabovic, illetve 39 éves társa, Patrik Tkác és annak apja, Jozef Tkác szerezte meg. A leginkább a pénzügyi és a vállalkozói szektorban aktív Tkácéknak 423 millió dollárra, Jakabovicnak pedig 406 millió dollárra becsülték a vagyonát.


MTI

hirdetés
Previous articleÜnnepi szentmise
Next articleA Most-Híd a közös európai hadseregről: inkább még több NATO-t!