HAZA BELFÖLD A Most-Híd a közös európai hadseregről: inkább még több NATO-t!

A Most-Híd a közös európai hadseregről: inkább még több NATO-t!

789
hirdetés

A Most-Híd szerint nincs értelme egy közös, önálló európai uniós hadsereg felállításának.

Inkább a NATO jelenlétét kellene még jobban megerősíteni. Erről Gál Gábor, a vegyespárt parlamenti képviselője beszélt a TASR hírügynökségnek Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnökének legújabb ötlete kapcsán.

Juncker a Die Welt c. német lapnak beszélt egy közös európai hadsereg felállításának lehetőségéről. Egészen pontosan ötletéről, mert jelen pillanatban a közös európai haderő aligha több, mint kósza gondolat egy erősen megtépázott hitelű politikustól. Vagy mégsem? Juncker ugyanis nincs egyedül ezzel a véleményével, Németország védelmi minisztere, Ursula von der Leyden például lelkesen üdvözölte a közös hadak vízióját, szerinte a jövőben erre megvan az esély. Tény azonban, hogy az ötletre sem az épp „kevesebb Európát” jelszóval a túlélésükért küzdő brit konzervatívok, sem az önálló katonapolitikájukra mindig oly büszke franciák nem vevők. És ennyi éppen elegendő is ahhoz, hogy a dologból jó ideig ne legyen semmi.

Gál Gábornak, a Most-Híd képviselőjének abban tehát igaza van, hogy Juncker javaslata nélkülözi a racionalitást. Gál szerint értelmetlen fenntartani párhuzamosan két haderőt – a NATO-t, melynek a legtöbb EU-tagállam a tagja, valamint egy külön európait.

A MOST-Híd álláspontja szerint – ez szerepel politikai programjuk védelem- és biztonságpolitikát érintő fejezetében is – nem önálló hadseregre lenne szüksége az Európai Uniónak, hanem a NATO-jelenlét megerősítésére. Szerinte ez garantálná jobban biztonságunkat az „orosz expanzióval” szemben.

szd, Felvidék.ma

hirdetés
Previous articleNagyságrendekkel nagyobb a cseh szuper-gazdagok vagyona a szlovákokénál
Next articleQuo vadis Komárom? – Építészetről, városfejlesztésről tartottak fórumot Komáromban