HAZA BELFÖLD Naď: A MiG-ekről a parlamentnek kellene döntenie, részt veszek a vitán

Naď: A MiG-ekről a parlamentnek kellene döntenie, részt veszek a vitán

931
hirdetés

A MiG-ek átadásáról Ukrajnának a parlamentnek kellene határozatot hoznia, nem a kormánynak – véli Jaroslav Naď (OĽANO) megbízott védelmi miniszter, ezt támasztja alá Viliam Karas megbízott igazságügyi miniszter jogi állásfoglalása is. A védelmi tárca szerint azután kerül a kormány elé a vadászgépek kérdése, hogy a parlament jóváhagyta.

Illusztráció, Pixabay

Naď megismételte, ha sor kerül rá, részt vesz az erről szóló rendkívüli parlamenti ülés vitáján. Szerinte kár lenne, ha a Szlovákia által már nem használt vadászgépek veszendőbe mennének, de azt kizárta, hogy a kormány már a szerdai, március 1-jei ülésén foglalkozik ezzel a témával.
„A kormány azt követően fog tárgyalni a MiG-29-esek átadásáról Ukrajnának, hogy világos állásfoglalást kap a parlamenttől. Ha a képviselők kinyilvánítják, hogy Ukrajna oldalán állnak és készek segíteni a vadászgépek átadásával, akkor a kormány ennek megfelelően foglalkozik majd az üggyel” – tette hozzá Martina Kakaščíková, a védelmi tárca szóvivője.
Karas szerint a kormány is dönthetne az ügyben, de a jogbiztonság érdekében helyesebb, ha a parlament fogad el határozatot. „Teljes mértékben elfogadom, hogy a parlament döntsön az ügyben, ez egyezik az én jogi véleményemmel is” – tette hozzá Karas
A vadászgépek Ukrajnának ajándékozása kapcsán Naď úgy véli, a volt koalíciós pártok, beleértve az SaS-t is, támogatni fogják, és elképzelhetőnek tartja, hogy a Hlas-SD szintén.
A MiG-ek ügyében újabb rendkívüli ülést kezdeményezett a Smer-SD, de a parlament kedden is határozatképtelen volt. A Smer-SD olyan határozatot akart elfogadtatni, amely megtiltaná a MiG-29-esek átadását. A párt emlékeztetett, hogy mivel a kormánynak korlátozottak a jogkörei, nem hozhat döntéseket súlyos belpolitikai és külpolitikai kérdésekben. Emellett a párt szerint a vadászgépek átadása sértené az alkotmányt.

TASR

hirdetés
Previous articleMűsorbörze – Felhívás egy jelentős lehetőségre
Next articleA legidősebb dél-komáromit, a 102 éves Vincze Jánosnét köszöntötték