HAZA RÉGIÓ Műsorlesen a népművészet ünnepén, Komáromban

Műsorlesen a népművészet ünnepén, Komáromban

370
hirdetés

Államalapító Szent István király ünnepe alkalmából az idén sem csak a hagyományos augusztus huszadikai megemlékezésre és koszorúzási ünnepségre kerül sor Komáromban. Annak egyik előzöngéjeként szombaton délután, a Kisebbségi Kulturális Alap támogatásával valósulhat(ott) meg a népművészet ünnepe a Tiszti pavilon udvarán. A 14-től 19 óráig tartó, ingyenes rendezvényről a Ma7 portál sem hiányozhatott.

Az idő haladtával egyre többen érkeztek a rendezvényre

A nyárias időjárásban sok család élt a tartalmas szabadtéri szórakozás és ismeretgyarapítás lehetőségével, s kora délután a belváros felé vette az irányt. Ott Sebő Beáta főszervező, a Komáromi Városi Hivatal kulturális osztályvezetője több kézműves, mesemondó, népzenész, néptáncos és árus társaságában fogadta őket. A Ma7-nek elmondta: a népművészet ünnepét a 2010-es évek elejétől egy évtizeden át tavasszal, a Komáromi Napok keretében szokták megtartani, majd az ottani műsorbőség miatt áttették nyárra. Azóta kedvező időjárás esetén mindig a Tiszti pavilon udvarán, ellenkező esetben pedig annak dísztermében kínálnak színes műsorfüzért a családok aprajának és nagyjának.

Táncház Angyal Rékával és a Hárompatak zenekarral

Ez alkalommal a hetényi előadóművész-református lelkész, Écsi Gyöngyi meseszínházának előadásában A világ kenyere című látványos és tanulságos produkció került színre. Majd Angyal Réka gyermek táncházba hívta az aprótalpúakat, akiknek a Hárompatak zenekar muzsikált. Azután Badin Ádám meseszínháza a Juhfia Jankó című előadásával szerzett évezetes perceket a fák árnyékában meghúzódó közönségnek. Az átmeneti pihenő után a Generáció Táncműhely és Lakatos Áron zenekara hívta táncba az érdeklődőket. Fél héttől pedig a Feszty Árpád Kamara Néptáncegyüttesnek és a Pósfa zenekarnak jutott a főszerep.

Díszlet- és bábmustra A világ kenyere című meseprodukció után

A tapasztalt mesterek egész délután kézműves foglalkozásokon mutatták be mesterségük csínját-bínját a saját kézügyességüket kipróbáló látogatóknak, akik nemezelhettek, ékszereket és babákat készíthettek, továbbá ismerkedhettek a kovácsolás, agyagozás és zsinórfonás kulisszatitkaival.

Gulyás László kovácsmestertől több fogást tanulhattak a nebulók

A Szabadidőközpont munkatársai pedig ügyességi és hagyományos népi játékokba vonták be őket. Nem hiányozhatott a strucctojás-bűvölő, lufihajtogató és vattacukor-készítő mester sem. A helyszínen lőtt fotóink is nagyszerű, önfeledt hangulatról árulkodnak. A szervezők pedig búcsúzáskor beígérték a jövő évi folytatást. Nem érdemes kihagyni…!

A párkányi Mészáros Éva kézműves színes fonalai is „életre keltek”

Nagy-Miskó Ildikó, muzsa.sk

hirdetés