HAZA HÍR-MIX Négylábú gyógyító a betegek szolgálatában Komáromban

Négylábú gyógyító a betegek szolgálatában Komáromban

430
hirdetés

Az AGEL-csoporthoz tartozó Komáromi Kórház személyzete folyamatosan arra törekszik, hogy javítsa a betegek gyógyulásának feltételeit, aminek érdekében rendhagyó módszereket is alkalmaznak, például állatterápiát. A hosszú távú gyógykezelést biztosító osztályon most először fogadtak négylábú gyógyítót. Blue, a 10 hónapos golden retriever az emberek iránti szeretetét és empátiás képességét nagyapjától, Rovertől örökölte.

A kutyaterápia egy olyan kezelési és terápiás forma, amely az emberek és a kiképzett kutyák közötti interakciót alkalmazza. Fő célja, hogy a kutya segítségével fejlessze és fenntartsa a betegek kommunikációs és koncentrációs képességét, javítsa mentális állapotukat, és kizökkentse őket a mindennapi kórházi rutinból.

Több tudományos kutatás bizonyította, hogy a kutya és ember kapcsolatának sokoldalú gyógyító ereje van. A különböző ingerek, mint az érintés, simogatás jótékony hatással vannak az idegrendszerünkre. A kutyaterápia enyhíti a betegek szorongását, mivel jelenlétének hatására megnő az ember oxitocinszintje. Ugyanakkor a motorikus képességeket is fejleszti.

A Komáromi Kórházban Blue közvetlenül a betegágy mellett fejti ki gyógyító hatását gazdája, Silvia Hanová közreműködésével. Az osztály főnővére, Anna Rybkova szerint a betegek lelkesednek a terápiáért. „Sokan közülük már alig várják a következő alkalmat, hogy újra találkozhassanak négylábú barátjukkal, megsimogathassák és adhassanak neki egy kis finomságot. Elmondhatom, hogy Blue gyorsan elnyerte mind a betegek, mind pedig a személyzet szimpátiáját, szeretetét” – mondta Anna Rybková. „A páciensek pozitív visszajelzései alapján egyértelművé vált, hogy igény van erre a terápiára, tervezzük is a folytatását, akár több kutya is segítheti munkánkat az osztályon” – tette hozzá.

A kutyaterápiát elsősorban kiegészítő pszichoterápiás módszerként alkalmazzák olyan helyzetekben, amikor más módszerek nem hatékonyak vagy nem alkalmazhatók. Az állatterápiának ez a formája elsősorban a pszichológiai, érzelmi vagy szociális-integrációs problémák megoldására helyezi a hangsúlyt. A testi egészséget tekintve pedig különösen motiváló a rehabilitáció terén és az immunrendszer erősítésében.

A kezelést a gyakorlatban kutyaterápiás csapatok végzik. A csapat egy kutyavezetőből és a kutyájából áll, amelynek megfelelően képzettnek kell lennie, a kutyavezetőnek pedig állatterápiás és speciális pszichológiai ismeretekkel kell rendelkeznie.

A kutyák jelenléte a családban jótékony hatással van a gyerekekre is, akik általa felelősségérzetet és megfontoltságot tanulnak. A hiperaktív gyerekek pedig a kutya közelségében ellazulnak és megnyugszanak.

agel, (N.Zs.)

hirdetés
Previous articleMűsorlesen a népművészet ünnepén, Komáromban
Next articleKormány: Elfogadták az SIS igazgatójának a leváltásáról szóló javaslatot