HAZA GAZDASÁG Moody’s: továbbra is negatív a szlovák bankrendszer kilátása

Moody’s: továbbra is negatív a szlovák bankrendszer kilátása

1055
hirdetés

Továbbra is negatív a szlovák bankrendszer kilátása, tekintettel a folyamatosan gyenge euróövezeti gazdasági teljesítményre, amely a szlovák gazdaság növekedését is visszafogja, és így rontja a szlovák bankok működési környezetét – közölte hétfő este Londonban ismertetett szektorelemzésében a Moody’s Investors Service.

    A világ legnagyobb nemzetközi hitelminősítő csoportjának szakelemzői szerint a nehéz működési és gazdasági környezet a következő 12-18 hónapban még tovább rontja a szlovák bankok jövedelmezőségét. A Moody’s kimutatása szerint a szlovák bankszektor jövedelmezősége már tavaly is jelentősen romlott: a rendszerszintű összesített nettó bevétel 480 millió euró volt, 29 százalékkal kevesebb, mint 2011-ben.
    Szlovákia gazdasági teljesítménye szorosan kapcsolódik a külső európai makrokörnyezethez és a fő kereskedelmi partnergazdaságok, Németország és Csehország gazdasági fejleményeihez.
    A szlovák gépgyártási, elektronikai és szállítási ágazatok tavaly a teljes szlovák export 56 százalékát, a szlovák hazai összterméknek (GDP) pedig a 49 százalékát adták. Jóllehet a szlovák bankrendszer kitettsége e főleg külföldi tulajdonú vállalatoknak korlátozott, az exportra nehezedő, lefelé ható nyomás azonban valószínűleg a hazai beszállítókra is hatással lesz, ez pedig negatív hatást gyakorol a hitelkihelyezés bővülésére és az eszközminőségre, különösen a vállalati hitelezési szegmensben – áll a Moody’s hétfői londoni elemzésében.
    Más nagy nemzetközi hitelminősítők a közép- és kelet-európai térség egészében is meglehetősen negatívan ítélik meg a bankrendszerek működési környezetének kilátásait.
    Minap Londonban ismertetett átfogó szektorelemzésében a Standard & Poor’s azt jósolta, hogy Közép- és Kelet-Európa gyenge gazdasági kilátásai miatt a térség bankszektorai valószínűleg az idei év egészében is a rossz kinnlevőségek magas arányától, jelentős hitelveszteségektől és gyenge hitelkereslettől szenvednek majd.
    Az S&P közgazdászai 2013-ra csak „marginális”, átlagosan 1 százalékos gazdasági növekedést valószínűsítettek a térségi országokban, elsősorban az euróövezeti problémák miatt.  
    A Standard & Poor’s elemzői szerint a régióban a cseh, a lengyel és a szlovák bankrendszer a legerősebb, és a cég azt várja, hogy e bankszektorok pénzügyi profilja 2013-ban csak mérsékelten gyengül.
    A hitelminősítő prognózisa szerint ugyanakkor a felzárkózó európai  országcsoporton belül 2013-ban is a magyar és a szlovén bankrendszer marad a legsebezhetőbb. Az S&P elemzői közölték: azzal számolnak, hogy e két országban a bankszektorok nem teljesítő kinnlevőség-rátája az idén megközelíti vagy meghaladja a 20 százalékot.
    Egy másik nagy nemzetközi hitelminősítő, a Fitch Ratings a régió bankszféráinak 2013-as kilátásairól nemrégiben összeállított éves prognózisában szintén a banki eszközminőség további romlását jósolta az idei évre az egész országcsoportban, elsősorban a folytatódó euróövezeti adósságválság hatásai miatt.
    A Fitch londoni szakelemzői szerint azonban a cég által a lengyel, a szlovák és a cseh bankrendszerekre érvényben tartott stabil kilátás e bankszektorok erőteljesebb eszközminőségét, finanszírozási környezetét és teljesítményét tükrözi.
    A „kockázatok egyenlege” ugyanakkor a Fitch szerint változatlanul negatív Magyarország és Szlovénia bankrendszereiben, így e két ország bankszektorainak kilátása negatív a Fitch Ratings nyilvántartásában is.

MTI

hirdetés
Previous articleInternetes adatbázis Pozsony történelmi utcaneveiről
Next articleDuna liga – Judo felnőtt férfi csapatverseny -1. forduló