HAZA BELFÖLD MKP: A kormány szándékosan gyengíti közösségünket

MKP: A kormány szándékosan gyengíti közösségünket

819
hirdetés

43139 Az MKP aggodalommal figyeli a kisebbségi kormánybiztos hivatalának működését, amely ellehetetleníti a nemzetiségi kultúra területén évtizedek óta sikeresen tevékenykedő jogi személyeket – írja szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében a Magyar Közösség Pártjának oktatási és kulturális alelnöke, A. Szabó László.

A szakpolitikus elfogadhatatlannak tartja, hogy a könyv- és lapkiadókat indoklás nélkül kizárják a Kisebbségi Kultúrák 2014 pályázatból, s ezáltal az amúgy is nehézségekkel küzdő sajtótermékek a megszűnés sorsára jussanak.
„Kultúránk, hagyományaink megőrzése, nyelvünk ápolása, identitásunk megtartása és erősítése a célunk. A kormány pedig éppen ezeken a pontokon próbálja gyengíteni közösségünket” – fogalmaz a közleményben A. Szabó László.
Hrubík Béla, a kormány kisebbségi tanácsának tagja szerint a tanács legutóbbi, novemberi ülésén csupán az a támogatás rendszerének elveiről és az elosztásról tárgyalt, amit csupán a tanács magyar tagjai nem szavaztak meg. Az új szabályokról, miszerint a vállalkozókat kizárják a pályázati lehetőségekből, nem a tanács döntött, hanem a kormánymegbízott, Jedličková egyedül.
Ahogyan arról korábban beszámoltunk, négy kisebbségi kiadót, a Madách Posoniumot, a Lilium Aurumot, a Petit Presst és a MPhilmset, tart bizonytalanságban továbbra is a kormány, amelyeket mind ez idáig nem értesített arról, hogy számolhatnak-e az idei kisebbségi kultúrára szánt támogatási keretből kért támogatásaikra. A kormány késlekedése már csak azért is érthetetlen, mert az Európai Bizottság ez év májusában hivatalosan is megerősítette a szóban forgó kiadók támogatásainak jogosságát.
Ugyanezt a huzavonát a kormány az idei támogatásokkal kapcsolatban is eljátssza a szóban forgó kisebbségi kiadókkal, veszélybe sodorva ezáltal a működésüket. A kiadók ugyanis 2013 decemberében még mindig nem tudják, számolhatnak-e a 2012-es támogatási program keretében ez évre igényelt támogatásaikkal.

Felvidék.ma

hirdetés
Previous articleMost-Híd: Gyorsabban kellene döntenie az állampolgársági beadványról az alkotmánybíróságnak
Next articleKor-Zár klub Lackfi Jánossal a Jókai Színházban