HAZA BELFÖLD Most-Híd: Gyorsabban kellene döntenie az állampolgársági beadványról az alkotmánybíróságnak

Most-Híd: Gyorsabban kellene döntenie az állampolgársági beadványról az alkotmánybíróságnak

840
hirdetés

Gyorsabb cselekvésre szólította fel a szlovák alkotmánybíróságot (AB) az állampolgársági törvénnyel szembeni beadvány elbírálásában Gál Gábor, a Most-Híd szlovák-magyar párt parlamenti képviselője csütörtökön Pozsonyban. A felszólításra reagálva az AB sajtóosztálya közölte: már kitűzték az ügy tárgyalásának időpontját.

A szlovák állampolgársági törvény alkotmányosságának megvizsgálását még 2011 szeptemberében kérték a szlovák alkotmánybíróságtól (ÚSSR) parlamenti képviselők, köztük a Bugár Béla vezette Most-Híd képviselői is. A kassai székhelyű intézmény az ügyben máig nem hozott döntést, holott Iveta Macejková, a taláros testület elnöke szeptemberben az őszi hónapokra ígérte ezt.
„A beadvány már több mint két éve ott van az alkotmánybíróság asztalán, azóta több megmozdulás is történt az állampolgársági törvény ellen, de ez sem késztette arra a testületet, hogy végre döntést hozzon az ügyben” – mondta az MTI-nek a felszólítás okait részletezve Gál Gábor. Rámutatott: a törvény alapján, annak hatályba lépése, azaz 2010. július 17. óta idén november közepéig 688 szlovák állampolgár vesztette el szlovák állampolgárságát.
A Most-Híd politikusa, aki az alkotmánybíróságon a beadvány jogi képviseletét is ellátja, azt mondta: pártjuk továbbra is kitart azon véleménye mellett, hogy a szlovák állampolgársági törvény jelenlegi formájában sérti a szlovák állampolgárok alkotmányos jogait. „Az alkotmány kimondja, hogy akarata ellenére senkit sem lehet megfosztani szlovák állampolgárságától” – hangsúlyozta Gál Gábor.
A képviselő szerint annak, hogy az ügyben már több mint két éve húzódik az alkotmánybíróság döntése, főként politikai háttere van. „A Smer, a kormánypárt csápjai ide is elérnek” – fogalmazott. Hozzátette: az alkotmánybíróságot nem köti határidő, hogy meddig kell meghoznia döntését. Vannak ügyek, amelyekben még többet kellett várni az Ab döntésére, tény azonban, hogy a több mint két éve húzódó ügy kezelése meglehetősen hosszú, ha figyelembe vesszük, hogy a törvény miatt napról napra újabb és újabb szlovák állampolgárok veszítik el állampolgárságukat.
A felszólításra reagálva a szlovák alkotmánybíróság sajtóosztálya a TASR szlovák közszolgálati hírügynökséggel azt közölte: már kitűzték a beadvány tárgyalásának időpontját, s az ügyet nyilvános ülésén január 22-én fogja tárgyalni a taláros testület. Ugyanezen az ülésen hoznak döntést a törvény hatályosságának felfüggesztését célzó javaslatról is.
A szlovák állampolgársági törvény jelenlegi formáját 2010 júniusában, Robert Fico előző kormánya idején fogadták el, a magyar parlament könnyített honosításról hozott döntésére reagálva. A módosítás úgy változtatta meg a szlovák állampolgársági törvényt, hogy elveszíti szlovák állampolgárságát az, aki önként felveszi egy másik ország állampolgárságát.
A szlovák belügyi tárca az ősz folyamán többször is megerősítette: már elkészült a törvény módosításának tervezete, ám egyelőre folyamatban vannak a törvénytervezetről nemzetközi intézményekkel folytatott egyeztetések. Az, hogy ez a módosítás milyen változtatásokat eszközöl majd, egyelőre kérdéses. A törvény tartalmi részéről Robert Kalinák szlovák belügyminiszter egy korábbi nyilatkozatában azt mondta: hasonló feltételeket fogalmaz meg a szlovák állampolgárság elvesztése és visszaszerzése kapcsán, mint az az ellenzéki módosítás, amelyet a pozsonyi törvényhozás májusban elutasított.
Ez a módosítás nem hozott volna érdemi változást a felvidéki magyarok számára, ugyanis csak azon más állampolgárságot felvett személyek számára tette volna lehetővé, hogy megtartsák, illetve visszakapják szlovák állampolgárságukat, akik akkor vették fel egy másik ország állampolgárságát, amikor külföldön tartózkodtak, s ez időben nem rendelkeztek állandó lakhellyel Szlovákiában.

MTI

hirdetés
Previous articleA díszes piros kamion Komáromba látogat
Next articleMKP: A kormány szándékosan gyengíti közösségünket