HAZA KÜLFÖLD Mikulec: Óriási nyomás nehezedik a külső schengeni határra

Mikulec: Óriási nyomás nehezedik a külső schengeni határra

430
hirdetés

A Magyarország által bevezetett intézkedések ellenére óriási külső nyomás nehezedik a schengeni határra – jelentette ki hétfőn a dél-magyarországi Hercegszántón tartott sajtótájékoztatóján Roman Mikulec. A belügyminiszter közösen Hamran István országos rendőrfőkapitánnyal felkereste a szlovák rendőrség magyar-szerb határ védelmében résztvevő tagjait – tájékoztatott a TASR hírügynökség budapesti tudósítója.

Kép: MTI/Rosta Tibor

Mikulec kijelentette, nem egyszerű a helyzet a magyar-szerb határon, annak ellenére, hogy masszív kerítés védi. „Nagy a nyomás a külső határra, ebben az esetben a szerb-magyar határra, még az ilyen masszív óvintézkedések ellenére sem lehet százszázalékosan megakadályozni, hogy a migránsok átlépjék a határt” – mondta Mikulec, emlékeztetve, hogy a magyar hatóságoknak idén 260 ezer illegális határátlépést sikerült megakadályozniuk.
A sajtótájékoztatón jelen volt Pintér Sándor magyar belügyminiszter is. Mikulec nagyra értékelte a magyar rendőrséggel való együttműködést, és hozzátette, a schengeni belső határok ellenőrzése korántsem olyan hatékony, mint a külső határok védelme.
„Az Európai Bizottságra, a Frontexre (Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökség) és további ügynökségekre is nyomást fogunk gyakorolni, hogy a megoldás ne csupán Magyarország problémája legyen, hanem összeurópai kérdés” – jelentette ki a szlovák belügyminiszter.
Szlovákia október 20-án küldött 40 rendőrt a magyar-szerb határra, hogy segítsenek a magyar hatóságoknak a migrációs nyomás csökkentésében. Mikulec akkor is kijelentette, hogy az illegális migráció megoldása a külső schengeni határ védelme, nem a belső határokon bevezetett ellenőrzések.
A szlovák rendőrök vegyesen járőröznek magyar kollégáikkal, kiküldetésük két hónapra szól, utána a belügyminisztérium kiértékeli a helyzetet.

TASR

hirdetés
Previous articleLOZ: Nagygyűlést szervez az orvos szakszervezet az egészségügy megmentéséért
Next articleRendőrökre lőttek menekülő embercsempészek, az elkövetőket elfogták