HAZA BELFÖLD LOZ: Nagygyűlést szervez az orvos szakszervezet az egészségügy megmentéséért

LOZ: Nagygyűlést szervez az orvos szakszervezet az egészségügy megmentéséért

464
hirdetés

Tiltakozó nagygyűlést szervez az orvos szakszervezet az egészségügy megmentéséért csütörtökön (november 17.) a pozsonyi  Szabadság téren (Námestie Slobody). A szakszervezet tétlenséggel vádolja a kormányt az orvosok tömeges felmondása kapcsán – tájékoztatta a TASR hírügynökséget Peter Visolajský, az Orvosi Szakszervezetek Szövetségének (LOZ) vezetője.

Kép: illusztráció, pixabay.com

„A LOZ képviselői a felmondások beadása óta nyitottak a konstruktív tárgyalásra, de a kormány nem élt a felkínált lehetőséggel, amit mi úgy tekintünk, hogy hazardíroznak az emberek életével és egészségével. Ez a fő oka annak, hogy tiltakozó nagygyűlés hívunk össze” – mondta.
A szakszervezet szerint felelőtlenség az, ahogyan az egészségügyi minisztérium és a kormány kommunikál. „A dokumentum, amelyet elénk terjesztettek, és amit memorandumnak neveznek, teljesen hasznavehetetlen, olyan általános frázisokat tartalmaz, amiket számtalanszor hallottunk az elmúlt évek során, és nem kötelezi a kormányt semmire, ami megoldást jelentene az egészségügyben kialakult problémákra” – mondta Miroslav Mendel, a LOZ alelnöke.
A szakszervezetek arra akarják figyelmeztetni a kormányt a tiltakozó megmozdulással, hogy használja ki a még hátralevő időt a megállapodásra. „A cél az orvosok nyolc kérésének teljesítése, ez kell ahhoz, hogy működőképes legyen az egészségügyi. Mert enélkül Szlovákia nem lesz biztonságos ország” – tették hozzá.
Október elején 31 kórház több mint 2100 orvosa nyújtotta be a felmondását. Az egészségügyi szakszervezeti tagok azzal magyarázták ezt a lépést, hogy nem értenek egyet azzal, ahogyan az egészségügy jelenleg működik.

TASR

hirdetés