HAZA HÍR-MIX Mikor és milyen költségvetése lesz Komáromnak?

Mikor és milyen költségvetése lesz Komáromnak?

714
hirdetés

Közeledik az új városvezetés első próbatétele

OLYMPUS DIGITAL CAMERAMár a legutóbbi önkormányzati választások előtt is köztudott volt, hogy Komárom város súlyos anyagi helyzetben van, nagyon szűkösek a fejlesztésre fordítható források és a városnak nincs elfogadott költségvetése. A korábbi Híd-as többségű testület még a város mindennapi életét biztosító kontokorrens (áthidaló) hitelkeret elfogadását is megakadályozta.

Az új vezetésnek ezt a hitelkeretet még az első ülésen sikerült elfogadtatnia, ami sikernek tekinthető, hiszen időlegesen elhárultak a város működését akadályozó pénzügyi problémák. A jövő szempontjából viszont jön a sokkal nehezebb feladat, a város költségvetésének megvitatása és elfogadása. Mint minden településnek, Komáromnak is a legfőbb bevételi forrása az állami visszaosztásból származik, ami törvényileg szabályozott, s nagyságát legfőképpen az itt élők száma határozza meg. A városok növelhetik bevételeiket különböző helyi adók kivetésével, illetve az általuk üzemeltetett vállalatok nyereségével. Ezekből a bevételi forrásokból kell fenntartani a városi közigazgatást, az iskolákat a szociális és kulturális intézményeket, a sportlétesítményeket. Természetesen a költségvetésekben kellő figyelmet kell fordítani többek között az úthálózat karbantartására, a szemétgazdálkodásra és ki kellene építeni az infrastruktúrát az olyan új vállalkozások létrehozásához, amelyek munkahelyeket tudnak kialakítani.

Első ránézésre Komárom nagyon kedvező helyzetben van, mert egy olyan közműcégnek a tulajdonosa, amely biztosítja Komárom és környéke ivóvízzel való ellátását. Maga ez a tény lehetőséget teremt akár európai fejlesztési források bevonására, viszont a város számára elengedhetetlen lenne, hogy a cég áttekinthetően és hatékonyan működjön, s hozzá tudjon járulni a város költségvetéséhez. Köztudott, hogy a jelenlegi helyzet nem ilyen, a közműcég inkább viszi a város pénzét, mint hozza. Csak bízni lehet abban, hogy az új vezetés ezt a problémát sikerrel megoldja.

DUNATÁJ HETILAP

hirdetés
Previous articleA színfalak mögött
Next articleIskolaköteles gyermekek beíratása