HAZA RÉGIÓ Mi folyik a Selye János Gimnázium udvarán, talán kincset keresnek?

Mi folyik a Selye János Gimnázium udvarán, talán kincset keresnek?

919
hirdetés

Munkagépekkel van tele a komáromi Selye János Gimnázium udvara, ahol minden nap sürögnek-forognak a szakemberek. Andruskó Imrét, az intézmény igazgatóját kérdeztük arról, hogy milyen munkálatok folynak a házuk táján, s azokkal végeznek-e a szeptember 4-i tanévkezdésig.

Az épület után az iskolaudvar is megszépül…

„Jelenleg három fontos projektünk van. Miután két évvel ezelőtt megújult az egész iskolaépület, most Nyitra megye költségvetéséből sikerül felújítani a gimnáziumunk udvarát. Az előbbi kapcsán megjegyezném, hogy egy idei versenyen, a kulturális-történelmi épületek felújítása kategóriában Az év homlokzata díjat nyertük el. Most pedig a szakemberek térköveket raknak le az udvarban, ahol parkolóhelyeket is kialakítanak. Továbbá új aszfaltréteg kerül a főkaputól a kapualjig vezető bekötőútra, s a másik projekt keretében a műemlék jellegű kerítés is megújul. A jellege miatt azt a két vaskapuval együtt a Kerületi Műemlékvédelmi Hivatal útmutatása szerint kell felújítani. Mindez remélhetőleg szeptember közepéig befejeződik“ – magyarázta Andruskó Imre direktor.

Ez nem egy holdbéli táj…

Azt is elárulta, hogy hamarosan átdolgozzák át a 2019-ben elkészített akadálymentesítési projektdokumentációt.

„Az eltelt időszakban a Covid-pandémia és az orosz-ukrán háború miatt sok pénzt másra költött a megye, s időközben az építkezési anyagok ára is emelkedett, ezért most aktualizálni kell az eredeti dokumentációt. Sőt, a vonatkozó engedélyeket is újra kell kérvényezni. A tervek szerint az Akadálymentesítés című anyag őszre elkészül. Annak alapján majd odaillő lift kerülne a központi lépcsőházba, amely a földszinttől as 2. emeletig közlekedne. A tetőtérben nincsen minden osztálynak tanítási órája, ezért oda nem szükséges felvinni a diákokat, akiket a lejjebb található osztályokba is be tudunk sorolni. Továbbá szintenként átépítenénk a toalett-helyiségek úgy, hogy mindenütt álljon egy-egy a mozgássérült gyerekek rendelkezésére. Ugyanis őket is bármikor szívesen fogadjuk az iskolánkban, s ily´módon majd megkönnyítjük a kerekesszéken való közlekedésüket“ – fejtette ki a továbbiakban.

Teherautók váltják egymást a bejáratnál

Hozzátette: a lift létét és az akadálymentesítést vélhetően majd azok a mozgáskorlátozott polgárok is szívesen fogadják, akik évközben szívesen vesznek részt a 2. emeleti aulában megrendezendő kulturális műsorokon.

Arra is választ vártunk, hogy az említett projektek megvalósításához hozzávetőleg mekkora megyei támogatásra van szükség.

„A két kisebb projekt 95, illetve a kerítés 24 ezer euróba kerül, s ezek az összegek már megérkeztek a számlánkra. A közbeszerzéseket megyei szinten folytatták le, s mivel történelmi jellegű épületről van szó, minden több pénzbe kerül, mint az átlagos objektumok esetében.
Az akadálymentesítés pedig szerintem áruforgalmi adóval együtt mintegy 250 ezer euróba kerülne, de az arra költendő összeget számunkra még nem szavazta meg a megyei képviselőtestület. Egyelőre csak a projektdokumentációra kapunk pár ezer eurós támogatást, s azt a Graffiti tervezőiroda készíti. A folytatás pedig annak a függvénye, hogy 2024-ben a tervezett beruházások között erre is lesz-e pénz a megyei költségvetésben. Ígéretet kaptunk, bizakodunk…“ – felelte az interjúalanyunk.

Munkagépekből nincs hiány…
Végül arra is kíváncsiak voltunk, hogy a még hetekig folyó munkálatok miként befolyásolják a tanévkezdést.
„A szeptember 4-i tanévnyitó ünnepség majd zökkenőmentesen megvalósul, utána pedig alig két hétig kell kibírnunk a munkagépek jelenlétét, illetve a porral is párosuló fúrást-faragást. Ez talán mindenkinek megér annyit, hogy utána kapunk egy szépen felújított udvart és kerítést. Az esetleges kellemetlenségekért, kényelmetlenségekért ezúton is az érintettek elnézését kérem!“ – zárta tájékoztatását Andruskó Imre.

Szeptember közepén már nyomuk sem lesz?
Nagy-Miskó Ildikó, ma7.sk
hirdetés
Previous article2023. évi András-napi vásár
Next articleHiánypótló karvezetői kurzus a Czafrangó Sylvia Magán Művészeti Alapiskolában