HAZA RÉGIÓ Mesterséges falat alakítottak ki Dél-Komáromban a partifecskék számára

Mesterséges falat alakítottak ki Dél-Komáromban a partifecskék számára

969
hirdetés

A partifecske hazánk kedves, mozgékony, kiemelten hasznos költöző madara. Ausztrália és Dél-Amerika kivételével az egész világon megtalálható. Magyarországon védett, természetvédelmi értéke 50.000 Ft. Mivel függőleges partfalakba vájt lyukakba rakja fészkét, főleg vizes területek környékén tartózkodik.

-Természetes fészkelőhelyei korábban a folyók mentén, leszakadó partfalakban voltak, melyek azonban a szabályozások miatt fokozatosan eltűntek – magyarázta Bátky Gellért, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóág Gerecsei Tájegység természetvédelmi őre.

A partifecske-telepek az átalakulásokat követően mesterségesen kialakított helyeken alakultak ki: homokbányákban, elhagyott meddőkben. Komárom térsége mégis egyéni, mivel a Dunának köszönhetően a löszös-homokos partfal alkalmas költő helyet nyújt a madaraknak. Egy – egy kolóniába akár 200 egyed is tartozhat.

A partifecske védelmi projekt részeként országszerte több helyen igyekeznek nyugodt környezetet létesíteni a populációknak.

Komárom Város Önkormányzata, a Komáromi Városgazda Nonprofit Kft. és a Duna-Ipoly Nemezti Park közös összefogással egy, a parti fecskék megóvására alkalmas partfalat alakított ki a koppánymonostori városrészen.

– Reményeink szerint a tavasz végénre akár 100 pár partifecske is otthonra találhat Komáromban, ahol az őszi vonulásig zavartalanul fészkelhetnek és költhetnek – tette hozzá bizakodva Bátky Gellért.

 

KOMÁROM.HU

hirdetés
Previous articleA csillagok összekötnek bennünket
Next articleA Selye János Gimnázium nyolcéves tagozat diákjainak sikerei a járási online matematikaolimpián