HAZA RÉGIÓ Megtisztul a monostori Kis-Duna

Megtisztul a monostori Kis-Duna

979
hirdetés

5Az önkormányzat többéves figyelemfelkeltő tevékenységének hatására megoldódni látszik a helyiek által csak „Kis–Dunának” nevezett vízfolyás feliszapolódásának problémája.

Juhász Márton környezetvédelmi referens a területileg illetékes Vízügyi Igazgatósággal történt egyeztetés után elmondta, a Szent Pál-sziget melletti vízfolyás jelenleg rossz állapotban van. A feliszapolódás előrehaladott, ennek fő oka, hogy a folyó felső szakaszán még 1995–ben épített mederátöltés elzárja a főmederből történő vízutánpótlást. Ugyan a vízügyi szakemberek a „Kis-Duna” vízutánpótlását több átfolyó elhelyezésével is próbálták már megoldani, ezek azonban az évtizedek során eltömődtek, a mederáttöltés előtt és után is jelentős hordalékkúp keletkezett, így gyakorlatilag eltűntek.

A Vízügyi Igazgatóság megrendelésére az átereszek kitisztítása, a meder áttöltés előtti szakaszok mélyítése, a vízfolyás felső szakaszának szélesítése a napokban kezdődött meg. A munkálatok után az érintett szakasz vízállapotának jelentős javulása várható, mivel az állandó vízutánpótláshoz jut.

A mellékág középső szakasza jelenlegi formájában ritka és értékes élőhely. Ezt a szakaszt már több évszázada állatitatónak használták.

A felső mederelzárás átereszeinek karbantartására a jövőben is szükség lesz. A későbbiek során indokolt lehet a mederfenék feltöltődött részeinek, szűkületeinek esetleges kotrása is.

Galéria: Megtisztul a monostori Kis-Duna

komarom.hu

hirdetés
Previous articleKomáromi siker Budapesten
Next articleJúlius elsejétől érvénybe lépnek az új parkolási alapelvek!