HAZA BELFÖLD Megszüntették a Robert Kaliňák volt belügyminiszter elleni eljárást

Megszüntették a Robert Kaliňák volt belügyminiszter elleni eljárást

462
hirdetés

Megszüntették az eljárást Robert Kaliňák volt belügyminiszter ellen, amit a Pénzügyi Igazgatóságot érintő megvesztegetési ügyben indítottak. Jozef Sedlák helyettes főügyész eleget tett Kaliňák erre vonatkozó javaslatának, amelyet az ellene elkövetett jogsértés miatt nyújtott be. A másik gyanúsított, Jozef B. javaslatát elutasította – tájékoztatta a TASR-t Jana Tökölyová, a főügyészség szóvivője.

FOTO TASR – Ján Krošlák

„Olyan súlyos hibák lettek megállapítva, amelyeket másként nem lehetett helyrehozni, és amelyek kellően indokolják az előkészítő eljárás során hozott döntés megtámadását, amely JUDR. R. K. gyanúsítottra vonatkozott” – közölte a szóvivő. Hozzátette, a büntetőeljárás megindításának indoklásában nem szerepelnek olyan tények, amelyek igazolnák, hogy a gyanúsított volt a korrupciós ügy megszervezője. Az ügyben a Nemzeti Bűnüldöző Ügynökség (NAKA) hoz újabb döntést.
„Nem lett megállapítva a kapcsolat a korrupciós ügy állítólagos megszervezője és a bűncselekmény elkövetésének fő gyanúsítottja között, mert nem lett bizonyítva, hogy JUDr. R. K. bármilyen módon részt vett volna J. B. gyanúsított (és F. I. tanú) tevékenységének megszervezésében vagy annak irányításában a vesztegetés bűncselekményének végrehajtásában” – folytatta a szóvivő. A Legfőbb Ügyészség szerint az eljárás megindítására vonatkozó határozatot nem lehetett megvizsgálni, és sérült a védelemhez való jog.
Jozef B. javaslatát elutasította a helyettes főügyész. „Nem lett megállapítva az előkészítő eljárás során elkövetett olyan jogsértés, amely indokolná a határozat megszüntetését. A büntetőeljárás során eddig megállapított dolgok kellőképpen igazolják a J. B. gyanúsított ellen vesztegetés miatt indított eljárásról szóló döntés megalapozottságát” – zárta a főügyészség szóvivője.
A Különleges Ügyészi Hivatal rámutatott: a helyettes főügyész vagy anélkül döntött, hogy látta volna a vizsgálati iratot, vagy a bíróságon nézett bele, ami valószínűleg az első ilyen eset lenne.
„Miután a Legfelsőbb Bíróság a Robert Kaliňák ellen felhozott vádat jogellenesnek találta, a Főügyészség a vádemelés jogellenessége mellett döntött. Mindkét döntés megerősítette, hogy egy tisztán politikai ügyről volt szó, amelynek nem volt valós alapja, és csak egyetlen célja volt: a Smer-SD párt politikai károsítása” – közölte a párt a közösségi oldalán. Hozzátette: a jogállamiságért és a demokráciáért folytatott harc folytatódik.
Az SaS szerint ez elfogadhatatlan beavatkozás az igazságszolgáltatásba vetett bizalomba, ami jelzi, mi vár ránk, ha a Smer-SD győz a parlamenti választásokon. Mária Kolíková (SaS) volt igazságügyi miniszter jelezte, hogy a párt továbbra is a 363-as paragrafus módosítását fogja szorgalmazni, hogy a főügyész ne tudjon negatívan és átfogóan beavatkozni a vizsgálatba.
Juraj Šeliga (Demokrati) szintén hasonlóan vélekedik. „Žilinka és helyettesei minden nap bizonyítják, hogy a főügyészséget meg kell reformálni. Ha valaki azt mondaná, hogy Žilinka Fico, Kaliňák és Gašpar atomfegyvere, egyetértek vele” – közölte. Ezért egy olyan erős demokrata kormány létrehozását szorgalmazza, amelyben nincs benne a Smer-SD, sem a Hlas-SD, amely meg tudja reformálni az ügyészséget, és nem esek szét az első koalíciós tanács után. Elismételte: a Demokrati párt már előkészítette az ügyészség reformját.
A NAKA februárban indított eljárást Kaliňák és idősebb Jozef B. ellen a Pénzügyi Igazgatóság volt vezető alkalmazottja megvesztegetésének gyanúja miatt, az eljárást mindketten politikai indíttatásúnak nevezték.
A Különleges Ügyészi Hivatal (ÚŠP) ügyésze márciusban vádat emelt az ügyben, de azt a Speciális Büntetőbíróság bírája áprilisban elutasította és visszaadta az ügyésznek, elsősorban olyan eljárási hibák megállapítására hivatkozva, amelyek miatt sérült a védelemhez való jog.g.

TASR

hirdetés
Previous articleA muzsika hullámhosszán
Next articleA Komáromi Kórházban laktációs szaktanácsadó tartott előadást a szoptatásról