HAZA BELFÖLD Mégsem lesz parlamenti őrség

Mégsem lesz parlamenti őrség

794
hirdetés

szlovak-parlament04 Egyelőre mégsem lesz parlamenti őrség, sem pedig a havi képviselői fizetésnek megfelelő bírság a szlovák parlamentben a fizikai támadásokért. A Smer-SD képviselői ugyanis nem nyújtják be a képviselői túlkapások rendezésére irányuló módosító javaslataikat, s nem támogatnak a házirend módosítására vonatkozó semmilyen más ellenzéki javaslatot sem – jelentette be a parlament alelnöke és a Smer-SD képviselői klubjának elnöke, Jana Laššáková.
Az SDKÚ-DS frakcióvezetője, Lucia Žitňanská azonban úgy véli, amennyiben nem lesznek módosító javaslatok le kellene venni a házirend módosításáról szóló javaslatot a parlament üléséről. Žitňanská szerint a képviselők közti verekedések vagy a nem szokványos ülésvezetés, illetve a parlament figyelmen kívül hagyása a kormány részéről valószínűleg nem szűnik meg, ezért úgy véli, el kellene fogadni olyan intézkedéseket, amelyek ezeket a helyzeteket kezelnék. S bár Laššáková jelezte, hogy nem lesznek módosító javaslatok, Žitňanská mégis előterjeszti a saját javaslatait, amelyek szerinte erősítenék az ellenzék ellenőrzési jogait.
A házirend módosító javaslata jelenleg második olvasatban van, a parlament elé Jana Laššáková terjesztette a képviselőtársaival. A módosító javaslat eredetileg csak a képviselői klub megszűnésének kérdését kezelte volna, abban az esetben, ha a klub létszáma 8 fő alá csökken. Laššáková javaslata arra a helyzetre reagált, amely néhány képviselőnek az SaS klubjából való távozása után alakult ki.
Az elmúlt napokban-hetekben több kihágásra és rendzavarásra is sor került az ellenzéki és kormánypárti képviselők részéről. Pavol Paška házelnök ezek után jelezte, hogy olyan javaslatokat készít elő a házirend módosítására, amelyek kezelik majd az alkalmazkodni képtelen képviselők által okozott helyzeteket. Ezek egyike lett volna a parlamenti őrség, amelynek lehetősége lett volna arra, hogy az alkalmazkodni nem tudó képviselőket kivezesse az ülésteremből. A javaslatokról a parlamenti pártok több napon keresztül tárgyaltak, Laššáková szerint azonban nincs akarat ezeknek a változtatásoknak az elfogadására. Bár a Smer-SD elegendő szavazattal rendelkezne a javaslatok érvényesítésére, Laššáková azt állítja, a házirend változtatásait pártja nem akarja csupán a saját szavazataival érvényre juttatni, azt szeretné, hogy ezek a változtatások az ellenzék támogatásával kerüljenek elfogadásra. Mivel ez most nem menne, a Smer-SD semmilyen módosító javaslatot nem nyújt be és másokat sem támogat. Tehát a házirend módosító javaslata csupán a képviselői klub megszűnésének kérdését kezeli, amennyiben a tagjainak száma 8 fő alá esik.

TASR nyomán, dé, Felvidék.ma

hirdetés
Previous articleElkészült Erkel Himnuszának másfél perces változata a NOB felkérésére
Next articleRECEPTEK: Kapros palóc leves