HAZA KÜLFÖLD Megindult a harc Kelet-Ukrajnában

Megindult a harc Kelet-Ukrajnában

882
hirdetés

Harcok bontakoztak ki a kelet-ukrajnai Szlovjanszk peremén, ukrán harckocsik és más haditechnikai eszközök tartanak a város felé – jelentette kedd reggel az ukrán média a helyi „önvédelmi erőkre” hivatkozva.

Az önvédelmi erők egyik, névtelenül nyilatkozó koordinátora azt mondta, hogy Szlovjanszk tőszomszédságában fekvő Andrijivka faluban harcok folynak, fegyverropogás és robbanások zaja hallatszik onnan, ég a falusi tanács épülete, a város felé páncélozott katonai járművek tartanak.

Szlovjanszk ügyvezető polgármestere is arról számolt be az ukrán UNIAN hírügynökségnek, hogy a városhoz harckocsik és más haditechnikai eszközök érkeznek.

A RIA Novosztyi orosz hírügynökség szerint katonai eszközöket, egyebek mellett páncélozott katonai járműveket láttak a Donyeck megyei Karamatorszk peremén is.

Terrorellenes műveletek a szakadár akciók ellen

Olekszandr Turcsinov ukrán ügyvivő államfő hétfőn a szakadároknak adott ultimátum lejárta után aláírta a kelet-ukrajnai „terrorellenes művelet” megkezdéséről szóló rendeletet. A nemzetbiztonsági és védelmi tanács előző nap határozott úgy, hogy a fegyveres erők bevonásával átfogó terrorellenes hadműveletet kell végrehajtani Kelet-Ukrajnában. A művelet célja a terrorista fenyegetés leküzdése, illetve Ukrajna területi intergritásának megőrzése – hangsúlyozta hétfői rendeletében Turcsinov. Az elnöki rendelet a közzététel napján, azaz hétfőn életbe is lép.

Fegyveres szakadárok elfoglalták hétfőn a kelet-ukrajnai Donyeck megyében lévő Szlovjanszk településen a helyi katonai repülőteret. Az erről tanúskodó videofilm egy szlovjanszki hírportálon jelent meg. A szeparatisták közlése szerint a reptér elfoglalásával azt igyekeznek megakadályozni, hogy rendvédelmi egységek érkezzenek a városba Kijevből.

Helyszíni jelentések szerint a településen jelzés nélküli egyenruhát viselő katonák jelentek meg, akiket Ukrajnában egyenruhájuk színéről a Krím orosz megszállása óta „zöld emberkékként” szoktak a médiában emlegetni. Hajlandók voltak beszédbe elegyedni az újságírókkal. Azt mondták magukról, hogy a Krím félszigetről érkeztek, és ukránok. Azért jöttek, hogy „fényes jövőt biztosítsanak” a város lakóinak – tették hozzá.

Emellett hétfőn több katonai teherautót láttak szemtanúk a városba érkezni, elmondásuk szerint azokon erősítés érkezett az oroszbarát fegyveresek számára. A szakadárok nem engedték, hogy az újságírók felvételeket készítsenek a teherautókról, elvették tőlük a rögzítésre alkalmas technikai eszközeiket. Az lb.ua hírportál tudósítója ugyanakkor lencsevégre kapott egy teherautót, amely mellett katonai egyenruhát viselő emberek vannak. A portál tudósítója a városban tartózkodó szakadároknál géppuskákat, gránátvetőket és mesterlövészpuskákat is látott.

Újabb ostrom Horlivkában

Eközben a megye egy másik településén, Horlivkában a rendőrség épületének elfoglalása után a szakadárok megostromolták és elfoglalták a városházát. Önhatalmúlag leváltották a település eddigi vezetőjét, és kinevezték polgármesternek Olekszandr Szapunovot, a horlivkai oroszbarát önvédelmi egység parancsnokát. Az épületre kitűzték a „donyecki köztársaság” zászlaját. A polgármestert annak ellenére váltották le, hogy a kelet-ukrajnai szeparatisták által jelképükké választott, narancs-fekete sávos orosz cári György-szalagot tűzte a ruhájára, s úgy jelent meg az épületfoglalók előtt.

Zsdanyivkában mintegy 20 szeparatista ellenállás nélkül elfoglalta a városházát, és kitűzték rá a „donyecki köztársaság” zászlaját.

Hír24

hirdetés
Previous articleStar Wars VII. – Tények és pletykák a folytatásról
Next articleBővül a komáromi szennyvíz-tisztító állomás