HAZA HÍR-MIX Már Mokos Attila csillaga is ékesíti a komáromi Megye utcát

Már Mokos Attila csillaga is ékesíti a komáromi Megye utcát

631
hirdetés

Az idei Komáromi Napok keretében, április 26-án este Mokos Attilának, a Komáromi Jókai Színház Jászai Mari-díjas színművészének a csillagát harmadikként avatták fel a Tatra mozi előtti sétányon.

Keszegh Béla, Komárom polgármestere avatóbeszédében elmondta, hogy ezek a csillagok naponta emlékeztetik a sétálóutcán áthaladókat arra, hogy milyen személyiségeink, milyen értékeink vannak, akikre – amikre méltán lehetünk büszkék, s a következő nemzedéknek is fontos töltetet adnak.

A Megye utcában összegyűlt sokaságot emlékeztette: a csillagok leleplezése három évvel ezelőtt, a Komáromban született világhírű filmrendező, Ivan Reitman iránti tisztelet sajátos kifejezésével kezdődött. Azután a város másik nagy büszkeségének, a fiatalon elhunyt, de szintén maradandót alkotott Kaszás Attila Jászai Mari-díjas színművész csillagának születésével folytatódott.

Mint mondta: harmadikként pedig az a Mokos Attila érdemelte ki a csillagot, akit a Szlovák Televíziós és Filmakadémia az előző évben nyújtott kiemelkedő teljesítménye alapján A Nap a hálóban (Slnko v sieti) díjjal jutalmazott. Ő nemrég Ivo Trajkov rendező  Piargy című filmjének Ján Roháčaként előbb a legjobb férfi főszereplőnek járó díjat vehette át, Lučáno Ármin Wámbéry megformálásáért a  Rastislav Boroš által rendezett Fehér lovon fekete (Čierne na bielom koni) című filmben pedig a legjobb férfi mellékszereplőnek járó díjat kapta meg.

Ilyen még sosem fordult elő a hazai „Oscar-díjátadón“, hogy ugyanaz a színművész az említett mindkét díjat  átvehette volna. Ezzel tehát filmtörténelmet írt Mokos Attila, ekképp öregbítve a hazai magyar színésztársadalom jó hírnevét is. Egy hónappal azelőtt pedig a magyarországi szakma Jászai Mari-díjjal ismerte el az eddigi színpadi és filmszínészi teljesítményét.

A polgármester a mozit működtető Ryšavý Boldizsár vállalkozónak is megköszönte a közreműködését, s tőle ismételten azt kérte: a mozi nézőterének sorait is majd a mi csillagjainkról nevezze el, hogy a nagyjaink minél jobban bekerüljenek a köztudatba.

Továbbá megígérte: javasolni fogja, hogy a jövő évtől a képviselő-testület dönthessen majd arról, hogy a kulturális bizottság javaslata alapján ki kaphasson még csillagot e mozi előtt. E cikk szerzője sokadmagával együtt reméli, hogy a döntéshozók a korábban több filmben is emlékezetes alakítást nyújtott Kossuth-díjas nagyjainkról: Boráros Imréről és Dráfi Mátyásról sem feledkeznek meg…

Azután a városvezető felkérte Prikler Mátyást, az ünnepség második felében – a városi önkormányzat jóvoltából — ingyenesen megtekinthető Hatalom című film rendezőjét, hogy miután Kiss Szilvia, a KJSZ színművésze méltatta Mokos Attila eddigi munkásságát, szintén szóljon majd a jelenlevőkhöz. Végül a sokaságot egy kis fogadásra is meghívta a mozi előcsarnokába.

Kiss Szilvia ecsetelte az ünnepelt 90-es években indult filmes pályafutását. Hangsúlyozta: „Mokos Attila mára nem csak a legismertebb szlovákiai magyar filmszínész, hanem újraírta a szlovák filmtörténetet is”. Azt is felidézte, hogy a Lélek nyugalma című film főszerepéért és a Prikler Mátyás rendezte Köszönöm, jól! című filmben nyújtott alakításáért 2010-ban és 2014-ben is elnyerte e filmakadémia díját. Eközben a szakmai életében mindig a színház kapta a legnagyobb hangsúlyt: a KJSZ színpadán közel 80 szerepet játszott, amelyek mintegy kétharmada főszerep volt.

„Ő az a fajta színész, aki három mondatot is képes főszereppé gyúrni, ugyanakkor elbír a hátán egy egész előadást. Ezért is van talán, hogy a pályája a nagy lélegzetű főszerepek és a kis karakterek váltakozásának ritmusában épül” – emelte ki méltatásában. Majd megjegyezte: a színház nyári szüneteiben vagy próbái között magyar, szlovák, cseh, lengyel, orosz, macedón filmesekkel dolgozott — a nagy mozifilmektől a főiskolás vizsgafilmekig. Játszott tévéjátékokban, sorozatokban is, s filmszínészként nemzetközi filmfesztiválokon is bemutatkozott.

Végül Prikler Mátyás rendező elég szűkszavúnak bizonyult, de a humorérzékét megvillogtatta, amikor pár mondatban ecsetelte, hogyan ismerkedett meg és milyen filmjeiben dolgozott együtt Mokos Attilával. Hozzátette: a Hatalom közös megtekintése után szívesen válaszol a felmerülő kérdésekre.

Ezután a járókelők tehát már Ivan Reitman, Kaszás Attila és Attila Mokos (vagy azon inkább Mokos Attila név szerepelhetne, lévén hazai magyar aktorról szó?!) csillagánál is meg-megállhatnak, felidézve a velük kapcsolatos saját filmélményeiket.

Nagy-Miskó Ildikó, dunataj.sk

hirdetés
Previous articleElkezdődtek a Komáromi Napok: közös ünnepi testületi ülés díjátadással
Next articleKassa: Nagyon súlyos állapotban van a bányaszerencsétlenség két sérültje