HAZA HÍR-MIX Elkezdődtek a Komáromi Napok: közös ünnepi testületi ülés díjátadással

Elkezdődtek a Komáromi Napok: közös ünnepi testületi ülés díjátadással

590
hirdetés

Észak- és Dél-Komáromban április 26-a és május 1-e között valósul meg a Komáromi Napok elnevezésű rendezvénysorozat, amely minden évben sok érdeklődőt vonz a Duna két partján fekvő Összetartozás Városába. Az idei műsorfüzér hivatalosan a túlparti Csillagerődben szerdán megtartott ünnepi testületi üléssel vette kezdetét, amelyen a hagyományokhoz híven a múltban kettészakított város új díszpolgárait, valamint a Polgármesteri és Pro Urbe Díjak idei tulajdonosait jutalmazták.

Az első sorban a jelen levő észak-komáromi díjazottak

Miután ünnepélyes zászlókíséret mellett bevonultak a városvezetők, s trombitán elhangzott az Il Silentio, dr. Molnár Attila, Dél-Komárom polgármestere a túlparti és helyi résztvevőkön, így a városi képviselőkön, a díjvárományosokon és a korábbi díjazottakon, díszpolgárokon kívül Komárom-Esztergom Vármegye vezetőit is üdvözölte.

A házigazdák nevében dr. Molnár Attila üdvözölte a jelenlevőket

Az ünnepi beszédében rámutatott arra, hogy a kulturális és sportrendezvények széles skáláját felölelő rendezvényt 1992-ben közösen, az 1848/49-es magyar forradalom és szabadságharc Tavaszi Hadjárata emlékére hívta életre az akkori két komáromi városvezetés. Köztudott, hogy az osztrák csapatok 1849-ben ostromgyűrűbe zárták Komáromot, március 30-án megtámadták az erődrendszerünket. A rohamot a hazai erők sikerrel verték vissza, április 26-án még az ostromgyűrűt is szétzúzták. E dicső tettüket hirdeti ez a fesztivál, amely az elmúlt évek során hagyománnyá érett.

Együtt az észak- és dél-komáromi vendégek

Hangsúlyozta: az ünneplés nagyon fontos az emberi léleknek, s a többféle igényt és ízlést kielégítő programok hozzájárulnak a közösségkovácsoláshoz és a maradandó közös élményszerzéshez.

„Van mit ünnepelnünk, van mire büszkének lennünk, hiszen a régiónk domináns, vezető városa lettünk. Komáromnak újra lelkisége van: az összetartozás, barátság, szeretet és példamutatás lelkisége. Örvendetes, hogy ebben a szellemiségben, a Covid-járvány után ismét együtt ünnepelhetünk“ – fejtette ki.

Balról jobbra: a dél- és észak-komáromi városvezetők

Az Egressy Béni Alapfokú Művészeti Iskola rövid kultúrműsora után Molnár Attila átadta az ülés vezetését Keszegh Bélának, Észak-Komárom polgármesterének, aki az ismert „Újra együtt!“ szlogennel kezdte beszédét. Célozva ezzel arra is, hogy két évnyi pandémiás kényszerszünet és a tavalyi észak-komáromi magányos szervezés után, végre ismét közös szervezésben valósulhat meg a térség legjelentősebb tavaszi fesztiválja. Örömmel nyugtázta, hogy az idei rendezvénynyitányra a nemrég mutatósan felújított Csillagerőd ódon falai között került sor, hiszen az impozáns helyszín akár egy eddiginél magasabb mérce jelképe is lehet.

Keszegh Béla: „Éljük meg a Komáromi Napok minden pillanatát…!”

„Értékeket sugároznak a díjaink, amelyekkel üzenni is akarunk a világnak: manapság mi mindent tartunk fontosnak. A díjazottak e nehéz időkben, az elbizonytalanodásban sorvezetőként mutatják az irányt a fiataloknak is, példaképül szolgálnak. Mindezt köszönjük nekik, tudatosítva, hogy sok területen versenyképes a komáromiak tudása. Éljük meg a Komáromi Napok minden pillanatát, s újra mosolyogva, nem bezárva, büszkén együtt tudjunk lenni!“ – fogalmazott Keszegh Béla.

A díjazottakról szóló emlékbejegyzés, itt még aláírások nélkül

Ez alkalommal Polgármesteri díjat kapott Csekes József doktor – a komáromi régió lakosságának élet- és egészségvédelmében kifejtett tevékenységéért, Fabó Mária igazgató és a Szinnyei József Könyvtár csapata könyvtár-megújító és kultúraszervező tevékenységéért, Fuisz Attila – sportszervező tevékenységéért, Gálik Gábor – a komáromi néptáncmozgalom felélénkítéséért és távollétében dr. Máthis Krisztián tudományos és diáksegítő tevékenységéért.

Dr. Szénássy Árpád özvegye az In memoriam Pro Urbe-díj átvétele közben

Az észak-komáromi városi önkormányzat döntése alapján Pro Urbe-díjban részesült in memoriam dr. Szénássy Árpád mérnök – művelődés- és helytörténeti írásaiért, valamint közéleti szerepvállalásáért. Helyette a díjat a könnyeivel küszködő özvegye vette át. Továbbá Gráfel Lajos magiszter – a komáromi erődrendszer és műeemlékek megmentése érdekében sok éven át kifejtett, eredményes tevékenységéért, valamint fáradhatatlan helytörténeti ismeretterjesztő munkájáért szintén Pro Urbe-díjat kapott, majd a díjazottak nevében magyarul és szlovákul is köszöntetet mondott az adományozóknak. Ez alkalommal Észak-Komáromban nem avattak új díszpolgárt.

Gráfel Lajos mondott köszönetet az észak-komáromi díjazottak nevében

Azután a dél-komáromi személyiségek és szervezetek közül Komárom Város Díszpolgára címet adományoztak Hamrák Zsófia, korábbi önkormányzati képviselőnek, tanácsnoknak, aki egy felvidéki Naszvadról kitelepített család gyermeke. A sokrétű tevékenységéből kiemelenedő az, hogy a Humán Ügyek Bizottsága elnökeként sokat tett az óvodákért és az ovisok hazafias nevelésükért, s mindig fontosnak tartotta a két Komárom közti kapcsolatok erősítését, valamint mementó állítását a politika üldözötteinek és nem utolsósorban a határon túli magyar gyerekek segítését. A nevéhez fűződik sok – immár hagyományossá vált – rendezvény életre hívása (pl.: a felvidéki Tavaszi Hadjáratra való megemlékezés, az első közös Magyar kultúra napja és a Nemzeti összetartozás napja stb.) is.

Dél-Komárom Város Díszpolgára lett a naszvadi gyökerekkel bíró Hamrák Zsófia

Ugyancsak Komárom Város Díszpolgárává vált Szabó Ferenc, aki 1992 óta az Egressy Béni Alapfokú Művészeti Iskola klarinét és szaxofon szakos tanára, 1997 óta pedig a dél-komáromi Egressy Fúvószenekar karnagya. Nevezett számos szakmai díj tulajdonosa, 2015. V. 10. óta pedig a Magyar Fúvószenei és Mazsorett Szövetség elnöke.

Dél-Komárom Város Díszpolgárává vált Szabó Ferenc karnagy-művésztanár is

Komárom Városért – Pro Urbe Emlékéremmel jutalmazták Benczik Attilát – a Szőnyi Dolgozók Horgász Egyesület elnökét, dr. Schler Szilvia gyermekorvost, az idén 75 éves Komáromi Horgászegyesületet, Kőrösi Flóriánt – a Monostori Kulturális Egyesület elnökét és Vas Gyulánét – a Komáromi Nőklub elnökét. Polgármesteri Díjban részesült Dikász Lászlóné, a Koppánymonostori Őszirózsa Nyugdíjasklub vezetője, a Kisvárosi Önkéntes Szemétszedők Egyesülete (KÖSZ) és az észak-komáromi tagokat is szívesen fogadó Szőnyi Alkotóműhely. A kitüntetetettek nevében Szabó Ferenc szólt a jelenlevőkhöz.

Hornig Rudolfné vette át az észak-komáromiakat is befogadó Szőnyi Alkotóműhely emlékérmét

Végül a vedégek kötetlen eszmecserére is kiváló lehetőséget nyújtó, ünnepi fogadáson vehettek részt, s tárlatvezetők kíséretében a Csillagerőd szemgyönyörködtető látványosságait is megtekinthették.

Az észak-komáromi kiválasztottak díjai, oklevelei és csokrai

Nagy-Miskó Ildikó, ma7.sk

hirdetés
Previous article2023-ban több mint 6000 euró a parlamenti képviselők fizetése
Next articleMár Mokos Attila csillaga is ékesíti a komáromi Megye utcát