HAZA Egyéb Május nyolcadika: a fasizmus felett aratott győzelem napja

Május nyolcadika: a fasizmus felett aratott győzelem napja

1388
hirdetés

Szlovákiában május 8-a munkaszüneti nap, a II. világháború végére emlékezünk, amikor 1945. május 8-án Németország kapitulál, és Európában véget ér a háború.

Május 8-át a kommunizmus idején Közép- és Kelet-Európában államünnepként tartották számon, amelyen a Vörös Hadsereg legmagasabb rangú parancsnokának, Sztálinnak a fasiszta németek ellen aratott győzelmét ünnepelték. Az elmúlt ötven évben számos utcát és teret neveztek el erről a napról.
Az ünnepnap érdekessége, hogy Németország valódi feltétel nélküli fegyverletétele egy nappal hamarabb, azaz 1945. május 7-én történt a franciaországi Reimsben. Az eseményen a hivatalos szovjet vezetők nem voltak jelen. A német csapatok ráadásul tovább folytatták a szovjetek elleni harcot. Ezért Szovjetunió ragaszkodott, hogy Németország újból írja alá a hivatalos fegyverletételről szóló dokumentumot. Mindez május 8-án éjfél előtt megtörtént Berlinben. Szovjetunió fővárosában, Moszkvában ekkor már május 9-ét írtak. Csehszlovákiában is évtizedekig május 9-én emlékeztek meg a II. világháború végéről, csak 1990 után tették át az ünnepnapot május 8-ára.
A valóságban a II. világháború 1945 májusában koránt sem ért vége. Hirosima és Nagaszaki a két atomtámadást augusztus 9-én szenvedte el. A Japán császárság 1945. szeptember 2-án kapitulált és ezzel valóban véget ért a II. világháború.

Ebben az évben még további állami ünnepeket tartanak Szlovákiában:
Július 5. – Szent Cirill és Metód napja
Augusztus 29. – a Szlovák Nemzeti Felkelés évfordulója
Szeptember 1. – a Szlovák Köztársaság Alkotmányának napja
November 17. – a Szabadságért és Demokráciáért folyatott küzdelem napja

Egyéb munkaszüneti napok Szlovákiában:
Szeptember 15. – a Hétfájdalmú Szűz Mária napja, Szlovákia védőszentjének napja
November 1. – mindenszentek napja
December 24. – szenteste
December 25-26. – karácsony

Felvidék.ma

hirdetés
Previous articleMagyarország rendezi a következő Eurovíziót?
Next articleKorán kezdik a kis tolvajok…