HAZA RÉGIÓ „Magyarságért” kitüntetést kapott Dráfi Mátyás színművész

„Magyarságért” kitüntetést kapott Dráfi Mátyás színművész

424
hirdetés

A Magyar Nemzetőrség „Török István” Győr-Moson-Sopron Vármegyei Szövetsége Boráros Imre bő egy hónappal ezelőtti kitüntetése után, november 17-én a dél-komáromi Endresz Csoport Egyesület Aranytál étteremben megtartott jubileumi ünnepségén, váratlanul a másik felvidéki Kossuth-díjas aktorunkat, az aznap éppen 81. életévét betöltött Dráfi Mátyást is Magyarságért kitüntetésben részesítette.

Dráfi Mátyás, Arlett Tamás és Boráros Imre dr. vitéz Czapáry-Martincsevics Andrással

Előbb Mihacs Szilvia, az ünnepségre meghívott észak-komáromi Kárpátia Sport Polgári Társulás és Felvidéki Értékőrzők egyik „motorja” méltatta Dráfi Mátyás magyar kultúra, színjátszás érdekében végzett, hozzávetőleg hat évtizedes munkásságát.

Mihacs Szilvia méltatta Dráfi Mátyás munkásságát

Majd dr. vitéz Czapáry-Martincsevics András nemzetőr altábornagy, a Magyar Nemzetőrség Győr-Moson-Sopron Vármegyei elnök-parancsnoka és országos parancsnok-helyettese a jutalmazottnak személyesen nyújtotta át a Szózat részletét is tartalmazó díszoklevelet és emlékérmet.

A jutalmazás ünnepi pillanata
„A magyarság Felvidéken való megmaradása érdekében, a magyar nyelv és kultúra védelmében és megőrzése érdekében folytatott értékes és maradandó előadói tevékenységét elismerve, Dráfi Mátyás Kossuth- és Jászai Mari-díjas, Érdemes Művész, (volt) színigazgató számára a Magyarságért kitüntetést adományozzuk. További munkájához jó erőt és egészséget kívánunk”

– olvasható a díszoklevélen a jutalmazás indoklása, amely újdonsült birtokosának, aki azt versmondással köszönte meg, Czita János, Dél-Komárom alpolgármestere is gratulált. Előzőleg pedig Arlett Tamás,  az idén 15 éves Endresz Csoport Egyesület alapító elnöke születésnapja alkalmából köszöntötte fel Matyi bácsit.

Czita János, Dél-Komárom alpolgármestere is gratulált Dráfi Mátyásnak

A 2019-ben alapított Magyarságért kitüntetésben eddig e két jeles színművészünkön kívül a következő felvidéki személyiségek részesültek: Zborai Imre kultúraszervező (Szepsi), Tóth Zoltán költő, humanitárius és kulturális programok szervezője, a Kerecsen Motoros Egyesület alapító elnöke (Nagybalog), továbbá Mihályi Molnár László költő-közíró-közéleti személyiség (Szepsi), Falath Zsuzsanna muzeológus (Pozsony), Csáky Pál volt miniszterelnök-helyettes, EP képviselő, író (Pozsony), valamint Dunajszky Géza karnagy, pedagógus, közíró (Pozsony).

A díszoklevél a Szózat részletével

Az eseményen második anyaországi jutalmazottként (mivel javarészt külhoni magyarokat díjaznak) a házigazda Arlett Tamás szintén megérdemelten vehette át a „Magyarságért” kitüntetést, amit saját szavaival élve: az egész egyesületük munkája elismerésének tekint. Annak sokrétű tevékenységéről, terveiről és a nívós jubileumi rendezvény további történéseiről majd egy részletesebb cikkünkben számolunk be. Most csak annyit árulok el, hogy ezen egyesület trianoni tematikájú versfilmet készít, amely kapcsán Dráfi Mátyást kérte fel a trianoni tematikájú verspályázatuk 14 díjazott művének mesterszalagra mondására.

A „Magyarságért” kitüntetéshez tartozó emlékérem

A kitüntetett személyiségeknek az olvasóink nevében is szeretettel gratulálunk, illetve további jó egészséget, boldogságot és sikeres nemzettudat-erősítő munkálkodást kívánunk!

Dráfi Mátyás versmondással mondott köszönetet a kitüntetéséért

Nagy-Miskó Ildikó, ma7.sk

hirdetés
Previous articleSzoboszlai: annak örülök, hogy kint vagyunk az Eb-n
Next articleTapasztalatcsere a Femine Fortis szabadegyetemén