HAZA GAZDASÁG Magasabb a szlovák állampolgárok vásárlóereje mint a cseheké

Magasabb a szlovák állampolgárok vásárlóereje mint a cseheké

1148
hirdetés

200px-GfK_new_logoMagasabb a szlovák állampolgárok vásárlóereje mint a cseheké – közölte a független pozsonyi Pravda kedden a GfK piackutató elemzésére hivatkozva.

    A GfK az idei évre vonatkozó kimutatása szerint míg a szlovák állampolgárok átlagos vásárlóereje 7769 eurót tett ki, addig a cseheké 7313 euróra rúgott. A két ország közvetlenül egymás után szerepel a GfK – 42 európai ország részvételével összeállított – listáján, Szlovákia a 25., Csehország pedig a 26. A listán Magyarország a 31. helyen szerepel, évi 5239 euró átlagos vásárlóerővel.
    Bár az átlagos vásárlóerő az egy évvel korábbi szinthez képest az összes kelet-európai ország esetében emelkedett, de még mindig jelentősen alatta maradt az európai átlagnak. A vizsgált időszakban a vásárlóerő európai átlaga évi 13 636 euró volt.
    Az idei kimutatás szerint – a lakosság hozzáférhető nominális bevételeit jelző – átlagos vásárlóerő a kontinens országai közül Liechtensteinben volt a legmagasabb, 64 900 eurót tett ki, a második helyen Svájc (43 514 euró) a harmadikon pedig Norvégia (30 265 euró) szerepelt.


MTI

fotó: en.wikipedia.org

hirdetés
Previous articleMINI Cooper S 5D: Teljes értékű kiskompakt, 192 lóerővel
Next articleIgazi karácsonyi hangulat Komárom talán legszebb boltjában