HAZA KULTÚRA Levelek Párizsba: Tamburilda bohó kitárulkozása

Levelek Párizsba: Tamburilda bohó kitárulkozása

680
hirdetés

Alig egy hónappal a Tűz és víz lánya című videóklipje megjelenése után újabb dallal, illetve az esetében újdonságnak számító animációs szövegvideóvel rukkolt elő a felvidéki származású, Budapesten élő tamburás énekes-rapper-dalszerző, Nagy Ildikó alias Tamburilda. A Levelek Párizsba című szerzeményének hangzásvilága és mondanivalója is „kilóg” a manapság trendi „12 egy tucat” popdalok közül, de ez akár az előnyére is válhat…

Fotó: Tamburilda albuma

„A ma megjelent dalom címe Levelek Párizsba. Annak szövege szintén a Covid-karantén alatt íródott, amikor nagyon magamba zárkóztam. Egy ismeretlen, fiktív párizsi úriemberhez szól, s azt a lelkivilágot mutatja be, amikor a sok csalódás, szakítás, káosz után nem a szerelmet, a valós kapcsolatot, csak éppen a pillanatnyi megértést keressük egy másik emberben. De miért éppen egy kitalált idegenben? Azért, mert az biztosan nem hozhat nekünk újabb csalódást. Olyannak képzeljük el, amilyennek csak szeretnénk, s ezáltal egy-egy pillanatra kiszabadíthat minket a látszólag szürke, akár Covid-pandémiás időszak valóságából” – mondta el a Ma7-nek Tamburilda az új szerzeménye kapcsán.

E dalában csupán ennyit kért az elképzelt idegentől: „Drága Monsieur, engem, kérem, ne féltsen,/ Nekem csak annyi kell, hogy egy idegen megértsen./ Én nem várom, hogy lakóhelyet cseréljen,/ Csak, hogy válaszoljon nekem néhány levélben!/ S csak annyit írjon, kérem, hogy „én megértem”,/ Tudom, hogy éjjel mi zajlik az Ön fejében./ Minden levelével megtiszteli személyem,/ Így amíg élek, Ön soha nem lesz veszélyben!”.

A „levelében” kitalált idegennek panaszkodik a magányáról, a folytonos újdonság iránti vágyáról, a megértés kereséséről, a változékonyságáról, a türelmetlenségéről és a különcség érzéséről,  amely a művészetben is hozhat nehézségeket, főleg a pálya elején.

Sajnos, az emberek többsége nehezebben tudja az egyedi, új dolgokat befogadni, mint a megszokottat. „S nem, nem egyszer hittem, hogy az Igazit megtalálom,/ De már tudom, igazán egy bölcs tanácsra vágyom./ Helyes döntés volt-e, hogy a saját utam járom,/ S lesz-e, aki megért engem ezen a világon?” – folytatja kitárulkozását.

Majd a végén felteszi neki a nagy kérdést: azért ha mégis szeretné, s egy csoda folytán úgy döntene, hogy igent mond, feleségül venné-e őt minden hibájával együtt, tetszik-e neki annyira…

Hatalmas áldásnak tartom a bátorságot, amit a sorstól azért kaptam: az egész életemet fel merjem tenni arra, hogy valami teljesen újat próbáljak alkotni. De ahol áldás van, ott átok is. Biztos vagyok benne, hogy ilyen célkitűzéssel az emberek nehezebben fognak elfogadni, mintha mainstream popsztárnak készülnék…“

– nyilatkozta végül portálunknak a sokszínű egyéniség.

Fotó: Tamburilda albuma

A dalhoz készült animációs szövegvideó TAMBURILDA ötlete alapján született, megvalósítója pedig a szintén felvidéki Csillag Balázs, akivel korábban a Szlovákiai Magyar Írók Társaságának nyári írótáborában ismerkedett meg. A videó ITT látható-hallható:

Az új dal és az animációs szövegvideó szerzői:

Rap, ének, tambura – TAMBURILDA

Szöveg – TAMBURILDA

Zene, hangszerelés – TAMBURILDA, Oláh Marcell, Barvich Iván

Felvétel, keverés, mixing, mastering – Oláh Marcell / Byzantine Studio

ANIMÁCIÓS SZÖVEGVIDEÓ:

Ötlet – TAMBURILDA

Megvalósítás – Csillag Balázs

Az újdonság a YouTube mellett elérhető Spotify-on, Apple Music-on és a világ összes többi zenei platformján is.

Nagy-Miskó Ildikó, muzsa.sk

hirdetés
Previous articleA Marianium gimnasztikás lányai a dobogón!
Next articleNárciszok napja: A daganatos betegek megsegítésére gyűjt a Rákellenes Liga