HAZA Egyéb Letették a Komáromot és Almásfüzitőt védő gát alapkövét

Letették a Komáromot és Almásfüzitőt védő gát alapkövét

755
hirdetés

ÁLetették a Komáromot, Almásfüzitőt és térségét védő gátrendszer alapkövét csütörtökön a komáromi Rákóczi rakparton, a hétmilliárd forintból épülő létesítmény 29 ezer embert véd az árvizektől.

    Az alapkő letétele előtt mondott beszédében Orbán Viktor miniszterelnök kijelentette, Magyarország ma olyan állapotban van, amit biztatónak lehet mondani. Nehéz dolog volt rátalálni arra az útra, amiről azt mondhatjuk, hogy minden nap képesek vagyunk rajta egy-egy lépést lépni előre, „ha már rátaláltunk, arra kérem Önöket, hogy ne hagyjuk el” – tette hozzá.
    Orbán Viktor kiemelte, hogy meg kell védeni azokat az eredményeket, amelyeket megvalósítottak. Példaként a családtámogatási rendszert, a gyed extrát, a rezsicsökkentést, a bankokkal és a szolgáltatókkal szemben elért kedvező gazdasági pozíciókat említette.
    „Arra kérem Önöket, hogy védjük meg közösen Magyarország jövőjét” – fogalmazott.
    A kormányfő a közelmúlt katasztrófáit számba véve, a legutóbbi árvíz mellett megemlítette a kolontári vörösiszapömlést, a beregi és a borsodi árvizeket, amelyek után újjáépítették az érintett területeket. „Mindenki más tanulságot von le a történtekből. Én egyetlen tanulságot vonok le, nekünk ne mondják, hogy valami lehetetlen” – jelentette ki.
    Orbán Viktor hozzátette, ha a baj nagy, az állam önkéntesek nélkül nem tudja megvédeni az országot. „Csak az önkénteseknek köszönhető a legutóbbi árvíz időszakában is, hogy nem vitt el bennünket a víz, a Dunát sikerült a gátak között tartani” – mutatott rá a miniszterelnök.
    Bakondi György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság igazgatója, szimbolikusnak nevezte a komáromi helyszínt, ahol 2013-ban a legmagasabb töltések tetejét is elérte a víz. „Komoly kockázat volt, a miniszterelnök úr is kétszer volt itt. A magyarok csendes komolysággal és hittel védekeztek, megvédtük az országot” – tette hozzá.
    Láng István, az Országos Műszaki Irányító Törzs vezetője elmondta, a munkálatok során összesen 14 kilométert meghaladó hosszúságú, egybefüggő gátrendszer alakul ki 2015 augusztusára, amelynek védelmi képessége a korábbi 35 százalékról 100 százalékra emelkedik.
    A hét milliárd forintot meghaladó költségű beruházás legjelentősebb eleme a Bécs-Budapest vasútvonal árvíz-mentesítése, ennek érdekében közel öt kilométer hosszú új töltést építenek. Itt korábban árvizek esetén az óránként 160 kilométeres sebességű vasútforgalmat akár 20 kilométeresre kellett korlátozni, esetenként teljes vágányzárat kellett elrendelni.
    A töltések megerősítése során közel hatszázezer köbméter anyagot építenek be, felújítják a védelmi szakaszhoz kapcsolódó Concó patak torkolati szakaszának, valamint az ácsi Duna-mellékág árvízvédelmi létesítményeit és gátőrtelepeit. A belterületi töltések fejlesztése során Komáromban a vasútállomás előtt árvízvédelmi fallal és burkolattal is kiegészül a létesítmény.

MTI

hirdetés
Previous articleKomáromi autótesztelő: BMW X6 3.0d: Kétszáznegyvenöt lóerős alapmotor…
Next articleDr. Raab Ferenc: Az utolsó felvonás