HAZA KÜLFÖLD Lengyelország több száz migránst küldött vissza Szlovákiába

Lengyelország több száz migránst küldött vissza Szlovákiába

245
hirdetés

Lengyelország augusztusban és szeptemberben több mint ötszáz migránst, többségében szíriai állampolgárokat toloncolt vissza Szlovákiába – közölte pénteken a lengyel határőrség.

MTI/Komka Péter

    Anna Michalska, a határőrség szóvivője a PAP hírügynökséget arról tájékoztatta, hogy az elmúlt két hónapban összesen 513, a szlovák-lengyel határ térségében feltartóztatott külföldit küldtek vissza Szlovákiába.
Augusztusban 89 szíriai állampolgárról, szeptemberben pedig 422 szíriai, egy iraki és egy vietnami állampolgárról volt szó.
Lengyelország a két hónap alatt összesen 758 külföldi visszafogadását kérelmezte Szlovákiánál, közülük is a szíriaiak képezik a legnagyobb, 714 fős csoportot. Rajtuk kívül a lengyel hatóságok 28 török, 9 iraki és 4 afgán állampolgár visszaküldését kezdeményezték.
Az év elejétől a lengyel határőrség közel 1700 migránst tartóztatott fel a balkáni migrációs útvonal egyik ágát képező szlovák határszakaszon.
A növekvő migrációs nyomás miatt Lengyelország kedd éjféltől ideiglenes, szúrópróbaszerű ellenőrzéseket vezetett be a Szlovákiával közös határán. A szigorított határellenőrzés során csütörtökig 14 szíriai állampolgárt tartóztattak fel, közülük kilencen azon a kisbuszon utaztak, amely a Zwardon határátkelőhelyen próbált áttörni csütörtökre virradóan.
A legnagyobb migrációs nyomás továbbra is az Európai Unió külső határát képező lengyel-fehérorosz határszakaszon érzékelhető, ahol tavaly riasztórendszerrel felszerelt acélkerítést emeltek. A lengyel határőrség adatai szerint augusztusban csaknem 2800, szeptemberben közel 1100 határsértési kísérletet regisztráltak. Az év elejétől több mint 21 800 illegális határátlépési próbálkozás történt. A határsértők több mint 50 országból érkeztek.


MTI

hirdetés
Previous articleVIII. Hol volt, hol nem volt… mesefesztivál
Next articleNyílt napok a komáromi Gépipari és Elektrotechnikai Szakközépiskolában