HAZA BELFÖLD Lemondott az MKP Rózsnyói járási elnöksége

Lemondott az MKP Rózsnyói járási elnöksége

1119
hirdetés

42220 Az MKP Rozsnyói Járási Elnöksége a Šafárik Gimnázium magyar osztályának tervezett megszüntetése következtében kialakult helyzet miatt lemondott, s tisztújító járási konferenciát hívott össze november 16-ra – közölte a párt járási vezetősége nyilatkozatában.

Veszélyben forog a rozsnyói gimnáziumban az első évfolyam magyar osztályának az indítása.
Ehhez Szöllös János is hozzájárult. Ez okból a Járási Elnökség október 7-én döntött Szöllös János
visszahívásáról. Ez a határozat Alapszabályba ütközőnek lett nyilvánítva. A Járási Elnökség tudomásul veszi e döntést. Ezek után a Járási Elnökség példával elöljárva benyújtja a lemondását, és járási tisztújító konferenciát hív össze – közölte Porubán Ferenc járási elnök az október 20-án megtartott járási elnökségi ülés után.
Sajtónyilatkozatban kifejtették: az Alapszabály értelmében a konferencia küldötteit legalább 10 nappal ki kell értesíteni. A konferencia legkorábbi lehetséges időpontja Mindenszentek ünnepe, ami nem a politikáról szól, hanem az eltávozott szeretteinkről való megemlékezés ideje. A következő hét már a megyei választás hete. November 9-én a politikusok kezéből a választók kezébe kerül a döntés. A választópolgár kinyilváníthatja véleményét a képviselők munkájáról és dönt az új megyei képviseletéről.
„A választók döntését mindannyian mérvadónak tartjuk. Véleményünk szerint november 16-án a tisztújító konferenciának ebből kell kiindulnia. Az itt élő emberek megmaradása a legfontosabb és őket kell képviselni. Ezt a döntésünket tartjuk felelősségteljesnek” – zárul a járási elnökség nyilatkozata.
Mint ismert a Kassa Megyei Önkormányzat általános érvényű rendeletet fogadott el a kerületi középiskolák osztályainak számáról, melyet a magyar képviselők is megszavaztak.  Az augusztus 26-án elfogadott rendelet két magyar középiskolai osztályt is érint: a rozsnyói P. J. Šafárik Gimnázium és a kassai Márai Sándor Magyar Tannyelvű Alapiskola és Gimnázium első évfolyamát. Előbbiben ezzel kétségessé válna a magyar oktatás folytonossága, utóbbiban kettőről egyre csökkenne a gimnáziumi első osztály száma.

Felvidék.ma

hirdetés
Previous articleRECEPTEK: Gombás búbos karaj
Next articleKiállítás a Zichy-palotában a lévai Barsi Múzeum gyűjteményéből