HAZA RÉGIÓ Legkésőbb 2023 elején elkezdődhet a komáromi Vág-híd felújítása

Legkésőbb 2023 elején elkezdődhet a komáromi Vág-híd felújítása

768
hirdetés

Az elmúlt bő három évben többször beszámoltunk az I/63-as úthoz tartozó, komáromi Vág-híddal kapcsolatos áldatlan helyzetről, hangsúlyozva: elkerülhetetlen a mielőbbi teljeskörű felújítása. A Szlovák Útkezelő Vállalat (SSC) időszerű hivatalos állásfoglalásában az olvasható, hogy legkésőbb 2023 elején elkezdődhet az ottani építkezés, amely a tervek szerint majd tizenkét hónapig tart.

Korábbi ideiglenes megoldás: aládúcolták a nagyon rossz állapotú hidat

Egyebek mellett még 2019-ben megírtuk, hogy biztonsági okokból korlátozták a Vág-híd teherforgalmát (azon a terhelés csökkentése végett nem hajthattak át mindazok a gépkocsik, amelyek tömege meghaladta a 15 tonnát), és a hídburkolat felső rétegeit is felszedték, de mindez csak az égető probléma végleges megoldásának az elodázását jelentette.

Komárom környékén a forgalomkorlátozások miatt óriási dugók alakultak ki főleg a reggeli és a délutáni órákban, amelyek miatt gyakran fél óráig kellett várakozni. Mivel ezt sokan megelégelték, petíciót indítottak, s közös tüntetésre hívták Komárom és a környező falvak lakosait. Ekképp akarták felhívni az illetékes minisztérium figyelmét, hogy ideje lenne már a cselekvésnek. A tüntetés résztvevői 2019. november 30-án 20 percre lezárták a Vág-hídra vezető út gyalogos átkelőjének egy részét.

2019-ben biztonsági okokból elrendelték a Vág-híd teherforgalmának korlátozását

2019-ben biztonsági okokból elrendelték a Vág-híd teherforgalmának korlátozását

Majd 2020 tavaszán lezárultak a komáromi Vág-híd karbantartási munkálatai, vagyis befejeződött az ideiglenes aládúcolása, s 2020. július 2-án újraindult a teherforgalom. Lucia Karelová, az SSC szóvivője akkor a médiának megerősítette: a tehergépkocsikat július 1-től már nem terelik el, áthajthatnak a hídon. Ezt azonban csak átmeneti megoldásnak szánták, s közben előkészítették az objektum teljes körű felújítását. A közlekedési minisztérium akkoriban arról tájékoztatott, hogy ha a folyamatot majd nem lassítják különböző akadályok, a teljeskörű felújítás 2021 folyamán megkezdődik.

A lakosság pedig azóta is egyre türelmetlenebbül lesi – várja, hogy történik-e előrelépés a 7-es skálán 6. kategóriába sorolt, tehát nagyon rossz állapotú híd ügyében. Remélve egy végzetes kimenetelű katasztrófa elkerülését… A közelmúltban egy megyei portál nyomán olyan híresztelések kaptak szárnyra, hogy idén augusztus 13-án végre beindulhat a felújítás, s amiatt hídlezárásra kell számítani.

Reméljük egy végzetes kimenetelű katasztrófa elkerülését…

Miután a világhálón efféle téves információk jelentek meg, Keszegh Béla polgármester Komárom város nevében a napokban kikérte az SSC hivatalos állásfoglalását a 63-025 számú híd felújításával kapcsolatban. Martin Guzitól, az SSC kommunikációs vezetőjétől a következő tájékoztatást kapta: „Jelenleg folyamatban van az építkezési eljárás, s az illetékesek előreláthatólag 2022 szeptemberében adják ki az érvényes építkezési engedélyt. Majd a közbeszerzés lefolytatása és a szerződés aláírása után, legkésőbb 2023 elején elkezdődhet az építkezés, amely a tervek szerint 12 hónapig tart. Ezen munkálatok elvégzésével majd félpályás útlezárás párosul.“ Nos, a hosszadalmas odázgatások, különféle ígéretek után kijelenthetnénk: elhisszük, ha majd látjuk… Egy biztos: a szakemberek a jelenlegi extrém időjárási körülményekre való tekintettel a hídon rendszeres méréseket végeznek, vizsgálják annak egyes részeit.

Az előzmények az alábbi cikkekben is olvashatók:

Szerdától egy évig forgalomkorlátozás lesz érvényben a komáromi Vág-hídon | ma7.sk

Újraindult a teherforgalom a komáromi Vág-hídon | ma7.sk

Nagy-Miskó Ildikó, ma7.sk

hirdetés
Previous articleÖt országot vett fel a „barátságtalan” államok listájára az orosz kormány – Szlovákiát is beleértve
Next articlePénzügyi ismeretek oktatása, ingatlanpiaci helyzet – Vendég: Zalaba Dávid