HAZA KULTÚRA Látványtánc országos bajnokság Léván

Látványtánc országos bajnokság Léván

1078
hirdetés

53240Showtime – a látványtánc szlovákiai országos bajnoksága címmel ötödik alkalommal szerveztek országos szintű táncversenyt Léván. Az április 18-án és 19-én lezajlott megmérettetésen több mint 2000 táncos összesen 359 koreográfiát mutatott be.

„A versenyt a tánc világnapja alkalmából szerveztük meg. Minden évben gyarapszik a bejelentkezett táncosok és táncformációk száma. Különféle táncnemekkel szeretnénk méltóképpen megünnepelni a világnapot, ezáltal válik a rendezvény egy  örömnappá a táncosok számára”- nyilatkozta a Felvidék.ma-nak Kluch Lenke főszervező. A versenyen szerepelt többek között társastánc, hip-hop, pop és modern tánc. Hozzátette: újdonságként szerepelt a szlovák bajnokságon a néptánc.

A verseny szervezője a lévai JUNILEV Táncklub és a magyarországi Látványtánc Sportszövetség, társszervezője Korpás Gábor Lévárólpedig a Lévai Kultúrközpont volt. A seregszemle lefedte szinte a teljes országot, kiemelkedően sok felvidéki magyar tánciskola, illetve formáció nevezett be. A főszervező kiemelte: összesen 72 intézmény, táncklub versenyzői jöttek el a hétvégén Lévára.

Az adott tánckategórián belül korosztályok szerinti besorolásban szerepeltek a versenyzők: mini,  gyermek, junior, felnőtt és szenior alcsoportokban.  A zsűri  magyarországi és szlovákiai  szakemberekből állt. Kluch Lenke hangsúlyozta, hogy minden egyes táncstílus képviselve volt megfelelő szaktekintélyű zsűritaggal. Az értékelés a nemzetközi szabályoknak megfelelő pontozási rendszer alapján történt. A szlovák bajnokság legtöbb pontot elérő táncformációja jutott ki a júniusban rendezendő Európa-bajnokságra, melynek helyszíne Balatonfüred lesz. A főszervező megjegyezte: az elmúlt évek alatt fokozatosan emelkedett a verseny színvonala.

Az eredményekkel kapcsolatban   kiemelte: „a helyi Czeglédi Péter Református Gimnázium palotása aranyminősítést kapott, emellett a társastánc kategóriában sikeresen szerepelt a JUNILEV táncklub csapata is, Korpás Gábor, a klub tagja pedig partnernőjével együtt különdíjat kapott.”

Az Ipolysági Művészeti Alapiskola tánc tanszakának növendékei szintén részt vettek a bajnokságon. „A növendékek a modern tánc  korosztályos kategóriájában az első és második helyezést szerezték meg. Emellett a néptáncosok is remekül szerepeltek. Így a balatonfüredi Európa-bajnokságra két csoporttal kerültünk ki” – tájékoztatta a Felvidék.ma-t  Ľuboš Tóth, a helyi művészeti alapiskola tánctanára. Hozzáfűzte: már harmadik éve vesznek részt az országos bajnokságon, minden alkalommal előkelő helyezéssel tértek haza. Megerősítette Kluch Lenke észrevételét, miszerint az egyes kategóriákon belül fokozatosan fejlődik a konkurencia, ezáltal is nő a bajnokság színvonala és a kijutás tétje. Mint fogalmazott: az iskolaév elejétől készültek a versenyre, gyakorolták a közösen kitalált koreográfiát.

A látványtánc szlovákiai országos bajnoksága a Szlovák Köztársaság Kulturális Minisztériuma,  a Nyitra Megyei Önkormányzat és Léva városa támogatásával valósult meg.
A felső képen a Czeglédi Péter Református Gimnázium diákjai láthatóak palotást járva. 

Pásztor Péter, Felvidék.ma
Fotó: Marek Eštočin, Rudyfoto.hu, Ľuboš Tóth
A győztes ipolyságiak tanárjukkalIpolsági növendékek a dobogó tetejénKiértékelés

hirdetés
Previous articleJeep Cherokee 2.0 MJD Limited: Divatossá vált, de kemény (is) maradt
Next articleAmiről ma sem mernek beszélni az emberek…