HAZA RÉGIÓ „Kóstolj bele Komáromba“ a komáromi Jókai palacsinta segítségével!

„Kóstolj bele Komáromba“ a komáromi Jókai palacsinta segítségével!

594
hirdetés

Ki ne hallott volna a hortobágyi palacsintáról, a bajai halászléről és számos más, jellegzetes ételről, amely öregbíti egy-egy település vagy régió jó hírnevét? Nos, miután lezárult a Komgasztro verseny első két évada, eldőlt, a komáromi Jókai palacsinta lett az írófejedelem szülővárosának ínycsiklandó étele, amit az illetékesek a dél-komáromi Bahia étteremben március 20-án tartott sajtótájékoztatón mutattak be.

Sági Szilárd: Komárom régi jó hírnevét szeretnénk öregbíteni…

A palacsintakóstolóval egybekötött eseményen megtudtuk, hogy Komáromban már három évvel ezelőtt igény mutatkozott az iránt, hogy a dunaparti város egy jellegzetes ételével felkerüljön a gasztrotérképre. Mivel azonban a pandémia közbeszólt, a terv megvalósítását 2022-re kellett halasztani. A Komgasztro első évadában a közös munkára felkért Sági Szilárd gasztrokibic és Proczeller Tamás házigazda, a dél-komáromi Tourinform Iroda vezetője járták és kóstolták végig a város éttermeit, és Komgasztro címmel hetente új videókat tettek közzé a facebookos oldalukon és a város Youtube-csatornáján.

Proczeller Tamás: a Komgasztro folytatódik, s az újabb évadba az észak-komáromi vendéglőket is be akarjuk vonni.

Az első évad záró adásában, a túlparti Csillagerőd teraszán Sági Szilárd tonhalas tésztát készített, melyhez Bondor László borlovag borkóstoltatással csatlakozott. A második évadban pedig Sági Szilárd meghívott vendégeivel együtt a Kemencés színben, Komárom történelméhez kapcsolódó ételeket készített el, minden részben egy-egy ismert komáromi személyiség közreműködésével.

A lelkes csapat a Komáromhoz köthető recepteket úgy formálta át, hogy az ételeket otthon is bárki el tudja készíteni. A sorozatban szekeres galiba, fácános rilette, ostromszűz, komáromi piszkés halfasírt, Egressy Béni vendégvárója és Jamon a la Catalana volt menüsoron. Az utolsó adásban pedig Szilárd újragondolta és elkészítette a komáromi főzőtársak által ajánlott ételt: a Jókai bablevest leves nélkül, azaz a komáromi Jókai palacsintát.

Íme, az ínycsiklandó, látványos étel!

Nos, azt nem is ördöngősség elkészíteni: először is meg kell sütni a palacsintát, és meg kell főzni a csülköt. Vörös és fehérbabból, pirított hagymával, a csülök főzőlevével kell elkészíteni a babpürét, amellyel meg kell kenni a palacsintákat. Aztán bele kell kockázni a csülköt, majd feltekerni, megkenni tejföllel és a tetejére kolbász chipset szórni. Mennyei ez az ízkavalkád, és egyáltalán „nem üli meg a gyomrot“, csak zamatos szomjoltó nedűre vágyik…

Miután megszületett Komárom nagyon finom étele, a verseny szervezői a komáromi vendéglőket arra sarkallják, hogy azt haladéktalanul vegyék fel a saját étlapjukra, s mivel az alapreceptje nincs kőbe vésve, azt a saját ízlésük szerint finomítgathatják. Proczeller Tamás a Jókai bableves történetét is ecsetelte, s bejelentette: a Komgasztro verseny folytatódik, s az újabb évadba az észak-komáromi vendéglőket is be akarják vonni, hiszen Komárom az Összetartozás Városa!

Dr. Molnár Attila polgármester: Komárom megérdemli a hozzá köthető gasztronómiai kínálatot

Sági Szilárd nem titkolta, a vendéglősök eleinte némi fenntartással fogadták a lelkes csapatuk nyüzsgését, de hamarosan belátták, ők a maguk módján valóban Komárom régi jó hírnevét szeretnék öregbíteni. A komáromi Jókai palacsintát pedig már az idei Komáromi Napok alatt, a dél-komáromi Jókai-ligetben, majd a további nagyszabású rendezvényeken, fesztiválokon is megkóstolhatják az érdeklődők.

„Az a célunk, hogy ez a palacsinta Észak- és Dél-Komárom valamennyi vendéglőjének kínálatában megjelenjen, s közismertté váljon, akárcsak a hortobágyi palacsinta vagy a bajai halászlé!“ – szögezte le.

Komárom határtalanul jó, érdemes belekóstolni…!

Dr. Molnár Attila, Dél-Komárom polgármestere is elismerte: „Már nagyon hiányzott egy tradicionális komáromi étel, pedig ez a város megérdemli a kultikus, hozzá köthető gasztronómiai kínálatot is. Kívánom, hogy a komáromi Jókai palacsinta olyan étellé nője ki magát, amire majd mindenki csettint egyet! Méltán legyen híres messze, a nagyvilágban is, mert Komárom határtalanul jó…!“.

Végül lássuk, hogy mik is a Komáromi Jókai palacsinta hozzávalói!

A babpüréhez kell 40 dkg bab, fél közepes lilahagyma, 1 gerezd fokhagyma, só és bors ízlés szerint. Továbbá kell még 40 dkg főtt, aprított csülök és 1 kis doboz tejföl (150 gr). A kolbász chipshez: 20 dkg parasztkolbász, a palacsintatésztához: 20 dkg liszt, 2 tojás, 2 dl tej, szóda, csipet só és 2 evőkanál olaj a sütéshez. Érdemes próbálkozni az elkészítésével, könnyítésként a kóstolón készített fotót is mellékeljük…

Nagy-Miskó Ildikó, muzsa.sk

hirdetés
Previous articleElkülönítve kell majd árulni a piacon a saját árut és a felvásárolt termékeket
Next articleA Komáromi Kórházban a mai naptól hatályon kívül helyezték a látogatási tilalmat