HAZA RÉGIÓ Konzervatív Esték: Sikeres nyitány Robert C. Castel biztonságpolitikai szakértővel

Konzervatív Esték: Sikeres nyitány Robert C. Castel biztonságpolitikai szakértővel

440
hirdetés

Konzervatív esték címmel ingyenes előadássorozatot indított a Ma7 médiacsalád azért, hogy olvasóinak elhozza a Felvidékre a legfelkészültebb szakembereket, legérdekesebb előadókat. A sorozat első vendége november 28-án Robert C. Castel, az Izraelben élő, közkedvelt biztonságpolitikai szakértő, beszélgetőtársa Kolek Zsolt, portálunk vezető szerkesztője, helyszíne pedig a rendezvényt szívesen befogadó Selye János Gimnázium aulája volt.

Molnár Judit főszerkesztő az est elején hangsúlyozta: hagyományteremtő szándékkal született ez a kezdeményezés, s mivel hiszik, hogy minden újat csak magasról szabad indítani, ezért hívták meg Robert C. Castelt. Róla ugyanis a Ma7 médiacsalád által vele készített eddigi interjúk, videóbeszélgetések során bebizonyosodott: a jelenlegi ukrán-orosz háborús helyzet egyik legjózanabb elemzője.

Hozzátette: a vele tervezett következő beszélgetésre november 30-án ismét 18 órától Dunaszerdahelyen, a Csallóközi Múzeum kiállítási csarnokában, Pomichal Krisztián közéleti rovatvezetőnk irányításával kerül sor. A folytatás pedig jövő januártól, havi rendszerességgel valósul meg.

Azután Kolek Zsolt is üdvözölte a jelenlevőket, s ígéretes nyitánynak nevezte azt, hogy az érdeklődők szinte megtöltötték a tágas dísztermet. Majd a jeles vendéget, aki a magyarországi látogatását kibővítette egy háromnapos felvidéki „körúttal”, rövid bemutatkozásra kérte fel.

Megtudtuk, hogy ő Aradon, szintén kisebbségi magyarként született, majd 17 évesen kivándorolt Izraelbe, ahol azóta is él.

A középiskolai tanulmányai elvégzése és hat évnyi izgalmakkal teli, külföldi katonáskodás után húsz évet az izraeli rendőrségnél, különféle beosztásokban töltött. Miután doktori és posztdoktori címet szerzett, jelenleg az izraeli természetvédelmi hatóság biztonsági igazgatója, a budapesti székhelyű neokohn.hu portál főmunkatársa és csöppet sem mellékesen három kislány édesapja. A már megjelent angol nyelvű könyve után éppen az első magyar könyvét írja.

Tőle Kolek Zsolt kérdései nyomán a hallgatóság egyebek között megtudhatta, hogy az orosz-ukrán háború nem Putyin elnök hirtelen döntése következtében robbant ki, hanem annak szisztematikus okai a múltba nyúlnak vissza. Úgy véli, hogy az oroszok szempontjából a hidegháború sosem ért véget, és számukra tűrhetetlen az, hogy a szomszédos Ukrajna NATO-tagállam legyen.

„Oroszország hanyatló hatalom, de ahelyett, hogy hagytuk volna hanyatlani, felébresztettük az alvó medvét. Az oroszok jelenlegi célja: bukott állammá tenni Ukrajnát. Oroszország létének logikája diktálja, hogy Ukrajna nem maradhat önálló állam, ezért e háború kirobbanását nem lehetett volna megakadályozni“

– fogalmazott a vendég.

Szerinte teljesen mást jelentene Oroszországnak háborút veszíteni a határainál, mint az Egyesült Államoknak a világ másik végén. Úgy gondolja, hogy egy újabb világháború – atomháború megelőzése érdekében most kéne megoldást találni: az oroszoknak az amerikaiakkal kellene tárgyalásokat folytatniuk. „Pillanatok alatt egy újabb világháborúban találhatjuk magunkat akkor, ha e két fél nem lesz elég bölcs…“ – szögezte le.

Robert C. Castel hiszi, hogy a jövő urai az eddigi szuperhatalmak helyett azok a középhatalmak lesznek, amelyek rendelkeznek atomfegyverekkel.

Példaként említette Iránt és Észak-Koreát, amelyek nem mondtak le az atomfegyverekről, s emiatt ezen országokat nem is érték támadások, ellenben az atomfegyverekkel nem rendelkező Ukrajna könnyű prédává vált… Majd hitet tett amellett, hogy a szabad világ kulcsa a szabad állampolgár, s a demokráciában mindig a többség akaratának kell érvényesülnie. „Vissza kellene térni a görög ideákhoz, hogy ismét az állampolgárok képezzék a társadalom alapját, ne pedig a felvilágosult zsarnokság, hanem a nép akarata érvényesüljön, s felvirágozzon a nemzetek Európája!“

Az egyórás beszélgetés után a közönségnek alkalma nyílt kérdeznie az elméleti tudását gyakorlati tapasztalatokkal ötvöző szakembertől.

Például a Közép-Európa jövőjéről és a Visegrádi Négyek létjogosultságáról szóló kérdéssel kapcsolatban kijelentette: „A britek távozásával felborult az Európai Unió egyensúlya, a franciák és a németek ráerőszakolják a saját akartukat a kisebb nemzetekre. Amíg azokat meg tudják osztani, az ő akaratuk érvényesül…“.

Nagy-Miskó Ildikó, ma7.sk

Fotók: Katona Tamás

hirdetés