HAZA SZÍNES - ÉRDEKES Konyhai praktikák: újranöveszthető zöldségek és fűszernövények

Konyhai praktikák: újranöveszthető zöldségek és fűszernövények

1079
hirdetés

Ön tudta, hogy a konyhai zöldségmaradékok újrahasznosíthatóak? Van, amelyikből néha akár egészen új zöldséget is növeszthetünk egyszerű „trükkökkel”!

gyomber1 copyVan néhány olyan zöldség és fűszernövény, amit olyan gyakran használunk, hogy mindig tele van vele a spájz. Ilyen mondjuk a fokhagyma, a hagyma, vagy éppen a friss fűszernövények. Ezek egyenként nem kerülnek egy vagyonba, de sok kicsi sokra megy. Számoljuk csak össze, mennyit költöttünk rájuk mondjuk az elmúlt egy évben!

De itt van néhány egyszerű megoldás, amivel az amúgy sem használt maradék részekből teljesen új növényeket lehet növeszteni, és a legtöbb könnyedén elfér az ablakpárkányon.

Mogyoróhagyma
Kevesebb, mint öt nap alatt teljesen újranöveszthetünk egy mogyoróhagymát! Tegyük a megmaradt végét (amit amúgy sem eszik meg senki, mert „szőrös”) gyökeres részével lefelé vízbe (bár itt fontos, hogy azért némi hagymát hagyjunk rajta). Pár nap múlva egy egész hagymánk lesz!

Fokhagyma
fokhagymakrem2Mikor a fokhagyma elkezd hajtani, a kis zöld hajtások túl keserűek ahhoz, hogy főzzünk velük. De ahelyett, hogy a szemétbe hajítanánk, inkább tegyük bele egy kis vízbe, és növesszünk még több hajtást! Ezek ugyanis jóval kevésbé erősek, mint maga a fokhagyma, és így tökéletesek salátába vagy szószokba.

Római saláta
Ha véletlenül megmaradt egy fej római saláta alja, ami még mindig ép, helyezzük vízbe, és tegyük az ablakpárkányra. Úgy két hét múlva már elkezdenek hajtani az új levelek, és 3-4 hét múlva már teljesen kifejlődnek.

Bazsalikom
Csippentsünk le a növényről néhány ágacskát, úgy öt centis szárral. Tegyük őket egy pohár vízbe, és tegyük őket olyan helyre, ahol éri a napsütés. Mikor úgy két centisre nőnek a gyökerei, át lehet őket ültetni cserepekbe, amiből aztán majd szépen kinő a saját növénykénk.

Hagyma
Ültessük el a hagyma levágott gyökeres részét gyökérrel lefelé – akár egy cserépbe, vagy kint az udvaron! Szedjük le, és fogyasszuk még zsengén, vagy várjuk meg, míg teljesen kifejlődik a hagymánk.

Koriander
koriander2Mint a bazsalikom, a koriander is meg tud gyökeresedni, ha vízbe tesszük. Ha a gyökerek elég hosszúak, el lehet őket ültetni, és néhány hónap múlva már a saját korianderünkről szedhetjük a leveleket.

Gomba
Ültessük a gomba-szárakat földbe, amit egy kis trágyával vagy kávézaccal dúsítunk. Tartsuk nedves helyen, ahol lehetőleg sötét van éjszaka. Pár nap múlva, ha szerencsénk van, már el is kezdték a növekedést az új gombáink.

Kínai kel
Pont mint a római saláta, a kínai kel is „újranöveszthető” a növény alsó részéből. Tegyük néhány centi vízbe, olyan helyre, ahol sok a fény. Egy-két hét múlva el is ültethetjük, és várhatjuk a szép új kínai kel kinövését.

Gyökér petrezselyem
petrezselyemgyokerHa a hétvégi húslevesből megmarad néhány fehérrépa vég, ne dobjuk ki őket. Zöld, leveles részükkel fölfelé állítsuk őket úgy két centi vízbe, és máris megvan a saját petrezselyem ellátmányunk.

Gyömbér
Mint a hagymánál, a gyömbér gyökeres részét is el lehet ültetni, bár itt a növekedés jóval hosszabb időt vesz igénybe. Egy teljesen kifejlődött gyömbér úgy 8-10 hónap alatt nő meg.

Forrás: nyugat.hu

sokszinuvidek.hu

hirdetés
Previous articleA Magas-Tátra áldozatai: Az ipari szakközépiskolában megemlékeztek a tragikus eseményről
Next articleKomáromi autótesztelő: Honda CR-V 1,6 i-DTEC Elegance: A kisebbik (dízel)testvér