HAZA Egyéb Répás Zsuzsanna megnyitotta a Közösségépítő továbbképzést

Répás Zsuzsanna megnyitotta a Közösségépítő továbbképzést

705
hirdetés

40729 A nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár megnyitotta a Közösségépítő továbbképzést, mely a „2013 a külhoni magyar kisiskolások éve” szakmai programsorozat legújabb állomása.

A továbbképzésen olyan óvodáskorú vagy 1-4 osztályos gyerekekhez kapcsolódó közösségépítő munkát végezők vesznek részt, akik nyertek a pályázati kiíráson, és akik munkájukba a szülőket, nagyszülőket is aktívan bevonják. Résztvevők között vannak olyan egyetemi és főiskolai hallgatók is, akik nemsokára ilyen korú gyerekekkel fognak foglalkozni, és közösségépítő munkát szeretnének végezni.
A külhoni magyar közösségek megmaradás és gyarapodás szempontjából nagy jelentőséggel bírnak a kisiskolák éve ill. az ezt megelőző óvodások éve programok.
Répás Zsuzsanna nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár elmondta, hogy főképpen az intézményekre fókuszálnak, hiszen, mint fogalmazott a magyar jövőre és identitás-megőrzésre nézve ezekben az intézményekben vannak a magyar nemzetnek a számottevő lehetőségei. „Ezek közül is kulcsszerepet az oktatási intézmények játszanak. Azt kell néznünk, hol vannak magyar közösségek, magyar intézmények, s hogyan tudnánk ezeknek az életét segíteni” – mondta.
A program működtetőinek is meggyőződése, hogy a magyar nyelven való tanulás, mind a gyermek egyéni, mind a közösségi fejlődése a magyar identitás továbbörökítése szempontjából is fontos.
Hozzátette, hogy az érintettekkel történt egyeztetések során célként tűzték ki, hogy olyan élő közösségeket alakítsanak ki, amelyek körülveszik az óvodákat és iskolákat.
„Azt tapasztaltuk, ha ezekbe a közösségekbe be tudjuk vonni a szülőket, akkor sokkal könnyebb lesz számukra az iskolaválasztás. Hiszen a szülők kezében van a döntés. Mi nem tudunk mást tenni, mint segíteni nekik ezeknek a döntéseknek a meghozatalában. Valós, korrekt, megalapozott információkhoz juttatjuk őket, hogy jól tudjanak dönteni a gyermek és a közösség szempontjából” – nyilatkozta Répás.
A továbbképzés célja, hogy olyan hasznos tudnivalókat osszanak meg a résztvevőkkel, amelyek segítik közösségépítő munkájukat. Valamennyi jól működő közösségben van egy jó szervező, aki idejét nem kímélve közösségében programokat szervez, aktívan részt vesz az egyes helyi közösségek megszervezésében, erősítésében. Az ő munkájukat szeretnénk segíteni a továbbképzéssel.
Kifejtette, egy-egy közösség akkor működik jól, ha jelen van egy vagy két kulcsember, aki mozgatja a közösségeket, aki az energiáját, a figyelmét a közösség többi tagjára fordítja. A továbbképzésen ilyen emberek vesznek részt, akik szeretnék segíteni a közösség egyben maradását. „Olyan jó ötletekre tehetnek itt szert, ami segítheti a résztvevőket a közösségépítő munkájukban. A tapasztalatokat továbbvihetik a közösségekbe, ahonnan érkeztek” – fejezte ki reményét Répás Zsuzsanna, s erőt adó, hitet teremtő, s örömet adó munkát kívánt a résztvevőknek.

A felvidéki Kosztyo Adrián így számolt be a program nyitányáról: „A külhoni magyar kisiskolások éve program 2013-ban a közösségépítésről szól. Így indultunk el Siófokra, a program közösségépítő továbbképzésére, amely július 14-től 20-ig tart. A vasárnap az utazás napja volt minden külhoni pedagógus, egyesületben tevékenykedő és hallgató számára.
Az esti program keretében megismerhettük a továbbképzés céljait és egy olyan közösségépítő munka alapjait fektethettük le, amelynek elvégzése után mindenki láthatja nemcsak a saját, hanem a közösség együttes munkájának a gyümölcsét.
A valódi képzés hétfőn reggel kezdődött egy napindító, mozgásos, szabadtéri foglalkozás keretében. Egy olyan kapcsolatteremtésnek lehettünk a részesei, amely során játékos formában ráhangolódtunk az egész napra.
Az egy hetes képzés legfontosabb résztvevőit az előadók, a trénerek jelentik számunkra. Az eddig tapasztaltak alapján elmondható, hogy felkészültségükkel, előadásmódjukkal, türelmükkel, közvetlenségükkel sikeresen tudják a programokat előkészíteni számunkra. Módszereikkel nagyon játékosan és élményszerűen képesek összekovácsolni kis csapatunkat. Már a hét elején észrevehető, hogy mindenki felszabadultabb, nyitottabb köszönhetően ezeknek a csoportos közösségépítő foglalkozásoknak.”

Az ötnapos továbbképzés július 15-én kezdődött Siófokon. A programon  50 külhoni magyar szülő, pedagógus illetve egyetemi hallgató vesz részt. A továbbképzést a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Nemzetpolitikai Államtitkárság Stratégiai Tervező és Tájékoztatási Főosztálya szervezi.
Felvidékről Perbenyik, Kassa, Galánta, Bodrogszerdahely, Vágkirályfa településekről vannak résztvevők a továbbképzésen. A foglalkozásokat a Helyi Mérték Alapítvány trénerei tartják – tájékoztatta a Felvidék.ma-t Hajnal Virág főreferens.

A továbbképzés részletes programja pedig itt elérhető.
A továbbképzés első napjáról további képeket IDE kattintva találhat.
40729 140729 5 40729 440729 240729 3

Fotó: Láng Péter, www.kisiskolasok.hu
Felvidék.ma

hirdetés
Previous articleKomáromi Extrém Sport Klub tagjai Európa tetején
Next articleKedden indul a Gombaszögi Nyári Tábor