HAZA AUTÓVILÁG Komáromi autótesztelő: SEAT Toledo 1.4 TSI Style: Feltámadás

Komáromi autótesztelő: SEAT Toledo 1.4 TSI Style: Feltámadás

1466
hirdetés

01Íme egy szerény példa a globalizált világ dolgainak összefüggő voltára. Amikor ugyanis a VOLKSWAGEN kitalálta a ŠKODA Rapidot, már tudta, hogy ebből fogja elkészíteni az új SEAT Toledót. Amelyet mellesleg négy év után támasztott fel haló poraiból… A spanyol (német? cseh…?) újdonságot a legerősebb motorral és a leggazdagabb szereltségben kaptuk meg tesztelésre.

Alaktan

Ez, kérem, immár a negyedik Toledo-generáció. Ha valaki az első kettőre emlékszik, a harmadikra viszont nem, neki van igaza: a koporsószerű, sehová sem sorolható kreáció az autóipar egyik látványos kudarca volt. Ez annyira elvette a spanyolok (németek?) kedvét, hogy hosszú időre elfelejtették a Toledo nevet – egészen a Škoda Rapid érkeztéig. Akkor viszont egyből rájöttek, hogy méreténél fogva (hosszúság: 4482 mm) ez az az autó, amely egy új Toledo lehet. Mégpedig úgy, hogy jószerivel csak a márkaemblémát kell kicserélni rajta… Tegyük hozzá, hogy az eredeti, tehát a szedánnak kinéző ötajtós Rapid klónjáról van szó, ami megint csak egy jó választás volt: az autó egyszerre formás és kitűnően pakolható. A különbségek pedig tényleg minimálisak: az alapforma abszolút ugyanaz, az oldalsó horpasztások szintén, lényegében csak a maszk, a motorháztető és a hátsó fal más. Semmi gond, láttunk már akárhány ilyet – a Mazda 121/Ford Fiestától kezdve a SEAT Alhambrán/VW Sharanon keresztül egészen a Dodge Journey/Fiat Freemontig…

Belvilág

Már-már végletesen letisztult, „kivasalt” beltér fogad, ami egyben könnyű tájékozódást és kitűnő ergonómiát is jelent. Tesztautónkban nagyban feldobta mindezt az attraktív bézs-fekete színkombináció, valamint az öthüvelykes központi kijelző modern grafikája – főleg a rádióállomások megjelenítése. S ha már itt tartunk, nem tudom, hogy csinálták a spanyolok (németek? csehek?), de még nem volt olyan tesztautóm, amelyben Komáromban furikázva folyamatosan, elúszások nélkül hallgathattam a Patria Rádiót. Lehet, hogy a cápauszony és a botantenna kombinációjának köszönhettem…? Az ülések átlagosak, belső pakolóhely van elég, például szemüvegtok a plafonban, vagy az ajtórekeszekkel együtt összesen 8 (!) pohár- és flakontartó. A koffer a Rapidé, vagyis hatalmas: alapon több mint fél, bővítve csaknem másfél köbméteres. A képen látható rögzítőhálók ezen a szinten standard tartozékok.

Ami az egyéb szereltséget illeti, e szinten ugyancsak standard a tempomat és a klímaberendezés, a ködlámpák kanyarba világítósak, a fedélzeti számítógép pedig többet tud, mint eggyel alacsonyabb szinten. A navigációt is tartalmazó, hangvezérlésű információs egység már feláras, 920 euróba kerül.

Az országúton

Tesztautónk hajtáslánca a VW konszern egyik legjobb produktuma volt. Tételesen: az erős, ugyanakkor gazdaságos 1,4-es benzines turbómotor, hétfokozatú, kétkuplungos DSG automata váltóval kombinálva. A motor már dízeleket meghazudtoló 1300-1400-as fordulaton tisztességesen húzni kezd, egészen négyezerig tartja a nyomatékcsúcsot, ötezren pedig eléri teljesítményének maximumát… E folyamatos erőleadás gazdaságos elosztására 7 fokozatnál jóval kevesebb is elég lenne, de ezzel a váltóval csakugyan mindig optimális fordulaton jár a motor. Persze, ha SPORT állásba kapcsolunk, vagy egyszerűen csak keményen odalépünk, az okos automata rögtön tudja, mit akarunk: simán hagyja akár a piros mezőig kúszni a fordulatszámmérő mutatóját… Ezt a játékot egyébként kézi üzemmódban is eljátszhatjuk, de tulajdonképpen felesleges: ez a váltó automataként is azt teszi, amit éppen akarunk tőle. Mégpedig rendkívül barátságos fogyasztás mellett: a teszt során alig 3 decivel léptem túl a gyári átlagot, pedig volt néhány kemény odalépés is. Ami még dicséretet érdemel: a csendes motorhang és a kitűnően eltalált kormányszervó. S ha mindezt összeadjuk – egy praktikus, ideális méretű, gazdaságos, megfizethető családi autót kapunk. A Rapidnál ezt már kellően díjazták a vásárlók: az autó tavaly a 3. helyen végzett a hazai eladási ranglistán. Kíváncsi vagyok, a klónja mire viszi…

Vas Gyula
(A szerző felvételei)

 

ADATLAP
Hengerűrtartalom:         1390 cm3
Teljesítmény: 90 kW (122 LE)/5000min-1
Nyomaték: 200 Nm/1500–4000min-1
Sebességváltó: hétfokozatú kétkuplungos automata
Legnagyobb sebesség: 206 km/óra
Gyorsulás 0–100 km/óra: 9,5 s
Csomagtér: 550–1490 l
Gyári átlagfogyasztás: 5,8 l/100 km
Tesztfogyasztás: 6,1 l/100 km
CO2-kibocsátás: 134 g/km
Ár: 17 140 euró
Az alapmodell ára: 9970 euró

[nggallery id=5]

hirdetés
Previous articleIsmét csökkent az abortuszok száma Szlovákiában
Next articleKomárom városa legjobb sportolóinak fogadása és elismerése