HAZA BELFÖLD Ismét csökkent az abortuszok száma Szlovákiában

Ismét csökkent az abortuszok száma Szlovákiában

988
hirdetés

Az előző évihez képest több mint 5 százalékkal, ismét csökkent tavaly a művi terhességmegszakítások száma Szlovákiában – derült ki az Egészségügyi Információk Nemzeti Központja (NCZI) által hétfőn közzétett statisztikákból.

    A tavalyi évben egy híján 8 ezer művi terhességmegszakítást végeztek el Szlovákiában, ez csaknem 450-nel, azaz több mint 5 százalékkal volt kevesebb mint egy évvel korábban. Ugyanakkor a vizsgált időszakban az egy évvel korábbihoz képest csaknem nyolcvannal nőtt, s közel 5250-re emelkedett a spontán vetélések száma.
Tavaly az abortuszok legnagyobb hányadát, közel negyedét (1869 eset) a 30 és 34 év közötti korosztályba tartozó nőkön, illetve hasonló arányban olyan nőkön végezték el akiknek már legalább két gyermekük volt. Regionális felosztásban Besztercebánya, Nyitra és Pozsony megyékben vagyis az ország déli – magyarok által legsűrűbben lakott – régióiban végezték el a legtöbb művi terhességmegszakítást.
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint Európában az elmúlt években a terhességek csaknem harmada művi megszakítással ért véget. Szlovákiában, ugyanakkor az utóbbi három évben a tavalyihoz hasonló arányban csökkent az abortuszok száma, és hosszú távon is csökkenő tendenciát mutat: 1960, vagyis az ilyen irányú statisztikák kezdete óta tavaly volt a legalacsonyabb. A rendszerváltáskor, 1990-ben még közel 48 ezer abortuszt végeztek az országban.

MTI

hirdetés
Previous articleMegújul az 1-es út
Next articleKomáromi autótesztelő: SEAT Toledo 1.4 TSI Style: Feltámadás