HAZA AUTÓVILÁG Komáromi autótesztelő: Honda Civic 1.6 i-DTEC: Nagyon kellett ez a motor!

Komáromi autótesztelő: Honda Civic 1.6 i-DTEC: Nagyon kellett ez a motor!

1277
hirdetés

civd 01A 9. generációs Honda Civic már kétszer is járt nálunk tesztelésen, két különböző motorral. Hogy harmadszor is elhoztuk, az – természetesen – egy újabb motornak köszönhető. Mégpedig olyannak, amely már nagyon, de nagyon hiányzott a márka kínálatából. A vadonatúj 1,6-os dízelről van szó, amelyet SPORT szereltségben próbálhattunk ki.

Alaktan

Bár a külsőt már kétszer ecseteltük, a leglényegesebb dolgokat harmadszor is muszáj elmondanunk. Például azt, hogy a legújabb Civic az űrhajó-előddel szemben „csupán” egy repülőgép. És ez távolról sem csupán holmi túlfűtött költői hasonlat, mert az autó formáját bevallottan egy repülőgép ihlette. Jelesül a Silent Aircraft, amelynek törzse és szárnyai egyetlen, harmonikusan összeolvadó, rendkívül áramvonalas formát alkotnak. Nos, ilyen lett az új Civic is. Tény, hogy ehhez az alapformákon nem sokat kellett változtatni, de mégis másként hat az egész autó. Például azért is, hogy elődjénél 20 mm-rel alacsonyabb és 10 mm-rel szélesebb. Ami pedig a részleteket illeti: jóval dinamikusabb fazonú a maszk, és még a korábbinál is izgalmasabb a hátsó rész. Az „üvegspoiler” ugyan keskenyebb (jelentősen javítva a kilátást hátrafelé), a karosszériából messze kiugró lámpák viszont bőven ellenpontozzák ezt a visszafogottságot.   A háromszögek korábbi játéka (ködlámpák, kipufogó) sem hiányzik különösebben, éppen az íveltebb vonalak dominanciája miatt.

Belvilág

Az autó műszerfalát kapásból kozmikusnak, futurisztikusnak lehetne nevezni – ha nem tudnánk, milyen volt az elődé. De tudjuk, és ezért kénytelenek vagyunk konstatálni, hogy ez bizony visszalépés. Mármint a futurizmus terén. A hatalmas fekete felületen csupán a sebességmérő adata világít – bekeretezve a gazdaságos vagy gazdaságtalan vezetés zöldről halvány-, majd sötétkékre váltó „legyezőivel” –, illetve jobbra tőle a rádió és a fedélzeti számítógép adatainak kék téglalapja. Sehol semmi térbeliség, háromdimenziós skálákkal… A mélyen csőbe húzott, krómkeretes „órák” viszont szépek, és ez kétségtelenül autósabb megoldás, mint a síkokkal történő játszadozás.
A belteret érintő másik jelentős változás az üzemanyagtartály középre költöztetéséből ered. Ezáltal ugyanis érezhetően megnőtt a hátsó élettér, és bővítés után is sík marad a csomagtér padlója. Maga a bővítés egyébként rendkívül egyszerű: a retesz egyujjas kioldása után egyszerre süllyednek mélyebb szintre az ülőlapok, és simulnak rájuk a támlák. Ami pedig a szereltséget illeti, tesztautónk a középső SPORT szintet képviselte, teljes körű elektronikus menetszabályozással, parkolókamerával, kétzónás légkondival, kétfunkciós tempomattal és 6 hangszórós, digitális bemenetű, Bluetooth-os rádióval.

Az országúton

Egy kisebb köbtartalmú dízelmotor hiánya már kezdett a piaci pozíciók rovására menni a japán márkánál. Ugyanis már csaknem mindenki évek óta kínál ilyet, sőt túlzás nélkül megszületett az 1,6-os dízelkategória. A Honda későn, de még időben szállt be: új fejlesztésű, kissé fellengzősen EarthDream-nek elnevezett motorja erősebb, mint a VW konszerné (105 LE), a Fordé (115), a PSA csoporté (115), a Volvóé (115) a Mazdáé (116) vagy akár a BMW-é (116). Erősebbet csak a Hyundai/Kia  és a Renault/Nissan kínál (128, illetve 130 LE). Magyarán: ez egy potens 1,6-os, ami a dinamikai mutatókon is meglátszik.  Amellett valami hihetetlenül takarékos: a Pozsonyban teli tankkal átvett autó fedélzeti számítógépe még Komáromhoz közeledve is 1200 kilométer feletti hatótávolságot jelzett, lásd a megfelelő ábrát. Közelebbről és konkrétabban: lásd a tesztfogyasztást. A korszerű motorkonstrukción (alumínium blokk, alumínium hengerfej, közös hűtőkör, kis belső súrlódás) kívül köszönhető volt mindez a megbízhatóan működő START/STOP rendszernek, az ECON rezsimnek és a váltások időszerűségére figyelmeztető nyilaknak is.  Az ECON gomb megnyomása után módosul például a motor teljesítménye és a klímaberendezés működése, a gazdaságos rezsimet a sebességmérő körül zöldre váltó legyezők jelzik.  A hatfokozatú kézi váltó is jól illeszkedik a motorhoz, működése hihetetlenül precíz. Ami pedig a többit illeti: az elektromos szervó elegendő visszajelzést ad az útról, a futómű hangolása érezhetően finomabb, mint az elődé volt, az autó menettulajdonságai, fordulékonysága, manőverezhetősége a legjobbak közé tartozik a kategóriában. Egy szó mint száz: az űrhajóból repülőgéppé avanzsált Civic ezzel a motorral új alternatívát kínál a márka rajongóinak – vagy egyszerűen csak a könnyű, takarékos kisdízelek kedvelőinek.

ADATLAP
Hengerűrtartalom:         1597 cm3
Teljesítmény: 88 kW (120 LE)/4000min-1
Nyomaték: 300 Nm/2000min-1
Sebességváltó: hatfokozatú kézi
Legnagyobb sebesség: 207 km/óra
Gyorsulás 0–100 km/óra: 10,5 s
Csomagtér: 477–1378 l
Gyári átlagfogyasztás: 3,7 l/100 km
Tesztfogyasztás: 4,6 l/100 km
CO2-kibocsátás: 98 g/km
Ár: 20 690 euró
Az alapmodell ára: 15 590 euró

dunataj.sk

[nggallery id=84]

hirdetés
Previous articleDöntött a Most-Híd Országos Tanácsa a megyei választásokról
Next articleSzíria – NATO: fontos lépés az amerikai-orosz megállapodás