HAZA AUTÓVILÁG Komáromi autótesztelő: Chevrolet Captiva 2.2D AWD: Nyolcvan évből építkezik…

Komáromi autótesztelő: Chevrolet Captiva 2.2D AWD: Nyolcvan évből építkezik…

1951
hirdetés

cap 01Szabadidő-autókat ma már csaknem mindenki gyárt, de sokan úgyszólván csak tegnap kezdték. A Chevrolet viszont – 80 évvel ezelőtt; a ma is létező Suburban első nemzedéke ugyanis 1933-ban debütált. A több mint fél évszázados tapasztalatok egyik hozománya a Captiva, amely 2006-ban jelent meg a piacon, és nemrég újabb frissítésen esett át. Ezt a verziót teszteltük, csúcsszereltségben, hétszemélyes karosszériával, összkerékhajtással, automata váltóval és az erősebbik dízelmotorral.

Alaktan

A Captiva az áramvonalasabb SUV-k közé tartozik, és ez az alapforma természetesen a frissítések során is megmaradt. Átformálták viszont a lökhárítókat, szögletessé vált a (két) krómozott kipufogóvég, fénydiódákat kaptak a hátsó lámpák, „hálós” lett a hatalmas hűtőmaszk, feltűnőbb az orrot kettéosztó lécen díszlő márkaembléma. Az elülső világítótesteken is több újdonságot fedezünk fel: hengerprizmásak a fő fényszórók, mutatósabbak a ködlámpák, amelyek e szinten krómkeretesek. A decens „kopoltyúnál” kezdődő, majd a kilincseket felfűző oldalperem hatásosan feldobja az összképet, a körkörös műanyag borítás, valamint az elöl-hátul kifutó ezüstszínű védőlemezek pedig a terepjárós hatást erősítik. S ha esetleg nem eléggé, hát ott vannak hozzá a 19 colos (!) tárcsákra húzott 235/50-es úthengerek…

Belvilág

Az esztétikum és a megmunkálás színvonala elfogadható, bár például a kormánykereket kisebbre is méretezhették volna. Az óra dizájnja pedig – nos, maradjunk annyiban, hogy ízlés dolga. Engem a formájánál jobban zavart, hogy inkább felfelé néz, mint előre, és beosztása csak 12 órás. Az ergonómiában is akad kifogásolnivaló: a kétzónás légkondi beállításai csak a kezelőszervek megmozdításakor jelennek meg a színes kijelzőn, a beprogramozott rádióállomások közül pedig csak annak nevét látjuk, amelyet éppen hallgatunk.  S ha már a mínuszoknál tartunk, tudjuk le gyorsan az ülésekkel kapcsolatosakat is: az elülsők oldaltartása minimális, a leghátsók (3. sor) megközelítése problematikus.

Dicsérni lehet viszont az egyéb praktikumot, illetve a szereltséget. Belső pakolóhelyből például annyi van, mint égen a csillag: a kesztyűtartó óriási, a könyöktámla alatti boksz szintén, az anyósülés alól sufni húzható ki, a szemüvegtartó sem hiányzik, sőt még a dupla pohártartót elhúzva is egy dugirekeszre bukkanunk.  Ami a koffert illeti, tény, hogy 7 személy mögött még 100 literes sincs; a harmadik sort a padlóba süllyesztve viszont a kalaptartóig 477, a plafonig 769 liternyire bővül a rakodókapacitás, az elérhető maximum pedig jóval meghaladja a másfél köbmétert. A szereltségről pedig annyit, hogy minden szinten standard a teljes közű elektronikus menetszabályozás, beleértve az utánfutó-stabilizáló rendszert is; az egyéb biztonsági és komfortkellékek közül pedig a kétzónás automata légkondi, a tempomat, a 8 hangszórós, digitális bemenetű rádió és az elülső-hátsó parkolószenzorok érdemelnek említést. A tolatókamerával kombinált navigációs rendszer már itt is feláras, 750 euróért lehet megrendelni.

Országúton, terepen

A 2,2 literes dízelmotor korszerű konstrukció (DOHC vezérlés, közös nyomócsöves befecskendezés, változó geometriájú turbó, töltőlevegő-hűtő). Elsősorban hatalmas nyomatéka miatt érezzük igen erősnek, és valóban minden helyzetben kellő dinamikával mozgatja az impozáns méretű járművet.  A hatgangos automata váltó utolsó fokozata hosszú, ami csökkenti a fogyasztást és autósztrádás utazáskor mérsékli a motorzajt. Kézzel is kapcsolgatható, de őszintén szólva sok értelme nincs. A meghajtás száraz aszfalton csak egytengelyes (első), a hátsó kerekekre csak az elsők kipörgésekor küld nyomatékot az elektromos tengelykapcsoló. Na meg persze sárban, homokban, kavicságyban – de ennél komolyabb terepre inkább ne vigyük az autót. E szempontból ugyanis annyit tud, mint a”szabadidősök” általában; komolyabb harci mutatványokhoz hiányoznak a megfelelő terepszögek, a kellő hasmagasság, vagy éppenséggel a difizár. A dimbes-dombos határutakkal viszont  kitűnően elbír a Captiva – ebben segíti a lejtmenet-vezérlő és dombsegéd is –,  de tényleg maradjunk ennyinél…

Vas Gyula
(A szerző felvételei)

ADATLAP
Hengerűrtartalom:         2231cm3
Teljesítmény: 135 kW (184 LE)/3800min-1
Nyomaték: 400 Nm/2000min-1
Sebességváltó: hatfokozatú automata
Legnagyobb sebesség: 191 km/óra
Gyorsulás 0–100 km/óra: 11 s
Hasmagasság: 171 mm
Utánfutó maximális tömege: 1700 kg
A csomagtér űrtartalma: 97–477–1577 l
Gyári átlagfogyasztás: 7,9 l/100 km
Tesztfogyasztás: 8,8 l/100 km
Ár: 31 190 euró
Az alapmodell ára: 19 990 euró

dunataj.sk

[nggallery id=79]

hirdetés
Previous articleIdén is károsít az uborkalisztharmat
Next articleRECEPTEK: Szezámmagos csirke