HAZA HÍR-MIX Komáromban már javában folyik a kokárdás ünnepségsorozat

Komáromban már javában folyik a kokárdás ünnepségsorozat

503
hirdetés

Az 1848/49-es magyar forradalom és szabadságharc dicső városában, Komáromban nem lehet beérni kevesebbel, mint legalább kétnapos, többhelyszínes ünnepségsorozattal. A hajdani események több jeles alakjának, Petőfi Sándornak, Jókai Mórnak, Klapka Györgynek, Egressy Béninek a neve összeforrt a híres város nevével, amely a bátor honvédtábornok vezetésével mindvégig hősiesen helyt állt a császári seregekkel szemben.

A hagyományokhoz híven már március 14-én elkezdődött a megemlékezések sora, amely ma délelőtt a Klapka- és Petőfi-szobornál, többnyire óvodások és kisebb-nagyobb diákok, illetve kísérőik részvételével folytatódott.

A Komáromi Magyar Gimnázium Öregdiákjai és Tanárai Baráti Körének főszervezésében, tegnap kora este a társszervező Egressy Béni Városi Művelődési Központban a helyi ovisok, kis- és nagydiákok Él a magyar című zenés-dalos-verses-táncos összeállításával hangolódhattunk a magyar forradalom és szabadságharc emléknapjára. A sokrétű műsorban felléptek a Marianum Egyházi Iskolaközpont növendékei, a Munka Utcai Alapiskola tanulói és a Selye János Egyetem hallgatói, illetve annak Cantus Iuventus Női Kara, Orsovics Yvette karnagy vezényletével, zongorán kísért Csehi Ágota.

Langschadl István mérnöknek, e baráti kör elnökének és Bajkai Jánosnak, a Komáromi Városi Hivatal oktatási főosztályvezetőjének köszöntő szavait is meghallgathatta a nagyérdemű. A nemzettudat-erősítő rendezvényekről nem hiányozható Dráfi Mátyás, Kossuth-díjas színművész és Érdemes Művész, a Komáromi Jókai Színház örökös tagja, aki Ábrányi Emil Él a magyar című versét tolmácsolta. Kihagyhatatlan záróakkordként a jelenlévők megkoszorúzták Egressy Béni szobrát, aki egyebek mellett a Szózat és a Klapka induló zeneszerzőjeként is beírta saját nevét Komárom és a magyarság történelmébe. Nagy Ferenc versmondó tolmácsolásában Ady Endre A Tűz márciusa című verset hallhattuk, és természetes, hogy a nemzeti imánk is felcsendült.

Arról korábban már beszámoltunk, hogy a helyi Tátra moziban szintén tegnap este, telt ház előtt vetítették a Most vagy soha! című, új magyar történelmi kalandfilmet. Jó hír, hogy a hiánypótló gigaprodukció még több napig látható az itteni és a túlparti Jókai moziban is, ahogy Kárpát-medence-szerte sok helyszínen, a kultúra segítségével is egyesítve az összmagyarságot.

Nos, a helyi magyar óvodások az őket egészséges magyarságtudatra nevelő óvópedagógusaikkal együtt, ma délelőtt sem tétlenkedtek. Huszársapkákban, pártákban, a kabátjukat és a lelküket is kokárdákkal díszítve, előbb a Klapka térre vonultak, ahol a honvédtábornok szobránál közösen énekelték el a Klapka-indulót, és a koszorúikat, virágcsokraikat is elhelyezték. Varga Tamás alpolgármester köszöntötte a siserehadat, majd hangos és határozott kérésükre, a Városháza tornyából háromszor jött ki a most nekik trombitáló huszár. Volt is nagy öröm…!

Azután immár ötödször Petőfi Sándor mellszobra felé vették az irányt mindazok az óvodások, alap- és középiskolások, illetve további érdeklődők, akik szívesen fogadták el a főszervező Felvidéki Értékőrzők és az Egy Jobb Komáromért polgári kezdeményezés meghívását: „Talpra magyar, hí a haza! Szavaljuk el közösen a Nemzeti dalt!”. Elsőként a társulás elnöke, Pallag György mérnök köszöntötte a jelenlevőket, Mihacs Szilvia pedig a műsorvezető szerepét is vállalva, emlékeztetett az eredeti szándékukra, hogy több nemzedék képviselői e helyszínen közösen szavalják el a Nemzeti dalt. Örömmel nyugtázták, hogy az idei meghívásuknak ilyen sokan tettek eleget. Azt is megtudtuk, hogy mivel Komárom az Összetartozás Városa, ezért már a délelőtti ünnepi megemlékezésükre is meghívták a dél-komáromi Petőfi Sándor Általános Iskola képviseletét.

A szabadtéri műsorban több odaillő vers és dal, például a Klapka-induló, valamint a Föltámadott a tenger és a Távolból című Petőfi-vers, illetve a Nemzeti dal énekelt változata (Stirber Lajos karnagy, a Magyar Kultúra Lovagja zenei kíséretével) és a Himnusz is elhangzott. Közreműködött Naňo Nimród észak-komáromi és Vörösházi Hanna dél-komáromi diák. A rendezvényeinken gyakran fellépő Oláh Kálmán, Pro Urbe-díjas túlparti tanár Vörösmarty Mihály Előszó és Magyarország címere című versét mondta el, továbbá felidézte a forradalmi időszakot, valamint Petőfi és Jókai barátságát is. Az aprónép a szobor megkoszorúzása után annak talapzatnál elhelyezte a sajátkészítésű, piros-fehér-zöld kis zászlóit és dísztárgyait. Emlékfotók is készültek, s remélhetőleg mindez hasonlóképpen lesz sok évtizeddel később is…

A komáromi ünnepségsorozat ma 16,30 órától a katolikus temetőben, a ´48-as komáromi hősök felújított emlékművénél, a Farkas és Bartakovics család szervezésében rövid műsorral és koszorúzással folytatódik. Majd 17 órától Klapka György szobránál a Csemadok Komáromi Területi Választmánya és Városi Szervezete ünnepi megemlékezésével zárul. Köszöntőt mond Szabó Csilla pedagógus, ünnepi szónokként Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke szól az egybegyűltekhez. Közreműködik az ÉS?! Színház két tagja: Várady Kornélia és Panyi Zoltán, valamint a Concordia Vegye Kar, Stubendek István vezényletével. Megbánja, aki kimarad a közös ünneplésből, hiszen a 48/49-es hősök tiszteletére még a Nap is kisütött, és Klapka oroszlánjának sörénye is a szokottnál fényesebben ragyog…

Nagy-Miskó Ildikó, dunataj.sk

hirdetés
Previous articleHiánypótló új magyar film: Most vagy soha! – izgalmas időutazás, fikció, romantika…
Next article1848. március 15-én nem tudott érvényesülni az oszd meg és uralkodj elv…