HAZA RÉGIÓ Komáromban is kitűzték a székely zászlót

Komáromban is kitűzték a székely zászlót

1193
hirdetés

38464b_200_200Március 14-én  Komárom magyarsága jelképesen csatlakozott ahhoz a Kárpát-medencei összefogáshoz, amellyel székely testvéreinket erősítjük nemzeti jogaik érvényesítésének nemes ügyében.

Március 14-én 15:30-kor civil kezdeményezésre a komáromi Európa Udvarban található Székely-házra kerül ki a székely lobogó. A jelenlévőkhöz Pallér Péter szólt néhány bíztató szót. „Az ő autonómiájuk (mert előbb utóbb sikerül) bennünket is erősíteni fog! Mert összenő, ami összetartozik!” – vallják a komáromi magyar fiatalok. A zászló kitűzése után a megjelentek közösen elénekelték a székely himnuszt.
További fényképek képgalériánkban találhatóak.

A Csemadok Komáromi Városi Szervezetének legutóbbi elnökségi határozata alapján a komáromi Csemadok székház (Kossuth tér 3.) homlokzati falára is kikerült a székely zászló. A zászló kitűzésére március 14-én, csütörtökön 16.00 órakor került sor.
Stubendek László, a Csemadok Komáromi Városi Szervezetének elnöke megkeresésünkre elmondta, hogy a Kárpát-medence magyarsága egy nagy család, egy nemzethez tartozunk, ezért nagyon fontos, hogy odafigyeljünk egymásra, segítsük egymást, fontos az együttérzés, az együtt gondolkodás, a közös aggódás. Szép dolog azt látni, hogy a Kárpát-medence magyarsága összefog ebben az ügyben, ezért a lehető legtermészetesebb volt a komáromi Csemadok számára, hogy ők is kitűzzék a székely lobogót.
Stubendek László a zászló kitűzése előtt elmondta, hogy: „Fontosnak tartjuk kifejezni, hogy a székelységnek és minden közösségnek, így a felvidéki magyaroknak is, joguk van saját ügyeik kézben tartásához, nyelvük és jelképeik használatához.”
Egyben felhívást intézett nemzeti közösségünk képviselőihez, hogy alkossák meg szervezetük, társaságuk, de egész felvidéki nemzetközösségünk zászlaját, jelképeit, jelképrendszerét.
„Kívánom, hogy ez és a többi lobogó székely zászló legyen a békés összefogás jelképe és mindannyiunk lelkének büszke dísze” – mondta Stubendek László, majd kitűzték a székely zászlót és a megjelentek közösen elénekelték a székely, valamit a magyar himnuszt.
A rendezvényen készült fényképek képgalériánkban találhatóak.

Komárom északi oldalán március 14-én került ki először köztéren elhelyezett székely zászló, igaz, mindjárt kettő is. Korábban a felvidéki Egy Jobb Komáromért Polgári Kezdeményezés ajánlotta fel saját székely zászlaját Dél-Komáromnak, mivel a jelenleg Szlovákiához tartozó oldalon nem mutatkozott hajlandóság a zászló városházára történő kitűzésére. Komárom déli, Magyarországhoz tartozó részének polgármestere örömmel fogadta a felajánlást, így február 11. óta az ő városházájukat díszíti a székely lobogó.
Az Egy Jobb Komáromért társulás tagjai részt vettek a hétvégi – a Székely Szabadság Napján – rendezett autonómiatüntetéseken is. A tagok egy része Marosvásárhelyen, a Postaréti Székely Vértanúk Emlékművénél, mások Budapesten, a román nagykövetségnél álltak ki a székely testvérek autonómiatörekvései mellett.
A marosvásárhelyi tüntetésen készült fényképek képgalériánkban tekinthetők meg.

Czintula Búss Gyöngyi, Felvidék.ma

hirdetés
Previous articleÁtadták a felújított Thália Színházat Kassán
Next articleHavazás – Szinte járhatatlan az M1-es Komárom-Esztergom megyei szakasza