HAZA BELFÖLD Átadták a felújított Thália Színházat Kassán

Átadták a felújított Thália Színházat Kassán

1072
hirdetés

Ünnepélyes keretek között átadták a kassai Thália Színház felújított épületét csütörtök délután, a teátrum este ünnepi bemutatóval nyit.

    Az egyik legnagyobb múltú felvidéki magyar színház felújítási munkálatai több hónapos késéssel tavaly szeptemberben kezdődtek meg és a napokban fejeződtek be. A több mint 415 ezer eurót igénylő beruházás nagyrészt európai uniós forrásokból, a szlovák állam és Kassa megye támogatása mellett, A kultúra szigetei elnevezésű nagyszabású terv részeként, a Kassa Európa Kulturális Fővárosa 2013 projekt keretében valósult meg.
    A kassai Thália Színház épületének mostani felújítása a teátrumot érintő legnagyobb beruházás volt az elmúlt néhány évtized során.
    „Átfestették az épületet, felújításra került a színházi portál, kaptunk egy többfunkciós térré alakítható, csúcsminőségű technológiával felszerelt konferenciatermet, egy új balettszőnyeget, a nagy színháztermet klimatizálták, megújultak az öltözők és a zuhanyzók és új bútorokat is kaptunk” – mondta el az MTI-nek a felújításról Czajlik József, a Thália színház igazgatója. Hozzátette: a beruházás részeként egy kisebb múzeumot is létrehoztak, ebben a szlovákiai magyar és a kassai színjátszás történetét bemutató időszaki kiállítások lesznek megtekinthetőek.
    A hivatalos átadót követően a nagyközönségnek ténylegesen az este folyamán egy díszbemutató keretében adják át a megújult teátrumot.
    „Este Peter Weiss Marat Sade-ját adjuk elő elsőként. Azért esett erre a forradalmi színműre a választás, mivel az idén Marseille Európa másik kulturális fővárosa és így az egész évi repertoárt a francia irodalom köré szerveztük, ezzel is megemlékezve erről a testvériségről” – fejtette ki a teátrum igazgatója. Hozzátette: a darab egy zenés történelmi tabló, amelyet két elemmel frissítettek, ezek egyike egy álomkép a nem létező valóságról, amelyben a felvidéki helyzet elemzése kapott helyet.

MTI

hirdetés
Previous articleTíz évvel emelik a szlovák fegyveres erők tagjainak nyugdíjkorhatárát
Next articleKomáromban is kitűzték a székely zászlót