HAZA KULTÚRA Komáromba visszavárják a KOR-ZÁR verséneklő együttest

Komáromba visszavárják a KOR-ZÁR verséneklő együttest

539
hirdetés

Hét helyszínes hazai turnéja során, november 20-án este a Komáromi Jókai Színház Benkő Géza Stúdiószínpadán adott másfél órás, ingyenes koncertet a közkedvelt felvidéki hetesfogat, a jövőre immár 35 éves KOR-ZÁR verséneklő együttes. A hosszasan zúgó vastaps után Zsapka Attila zenekarvezető készségesen nyilatkozott portálunknak.

A „hetesfogat” megérdemelte a hosszasan zúgó tapsot

„Nagyon örülünk annak, hogy a Kisebbségi Kulturális Alap anyagi támogatásával, a színház igazgatósága és több más intézmény pedig a helyszínek biztosításával lehetővé tette e hét állomásos turnénk megvalósulását, amit ezúton is hálásan köszönünk! Eddig november 12-én a lévai zsinagógában, 16-án az udvardi kultúrházban, majd itt, a Komáromi Jókai Színházban koncerteztünk. A folytatás már belenyúlik az adventi időszakba: december 10-én Nagyölveden, 12-én Szepsiben, 13-án pedig Királyhelmecen játszhatunk, karácsonyi dalokkal is megalapozva az ünnepvárás meghitt hangulatát. Örvendetes, hogy e hetekben Kelet-Szlovákiába is eljuthatunk. A körutunk majd a december 27-i hagyományos karácsonyi koncertünkkel, Érsekújvárban végződik“ – mondta el Attila.

Zsapka Attila zenekarvezető készségesen nyilatkozott a Ma7-nek
Az 1989-es bársonyos forradalmat is idéző (egy KORszak leZÁRult) megalakulásuktól kezdve figyelemmel kísérem az egykori nyitrai diákok által alapított zenekar történetét, akik közül Zsapka Attila és Zsapja Zsolt még mindig annak tagja.

A szintén kiváló zenészeknek számító további jelenlegi tagok pedig a következők: Zsapka Mónika, Madarász András, Farnbauer Péter, Sipos Dávid és Kovács László. Adódott a kérdés, hogy az eltelt bő három évtized során javarészt ugyanaz-e a törzsközönségük, vagy időközben „megfiatalodott-e“ a hallgatóságuk.

Közös fotón a három Zsapka…

„Úgy tűnik, hogy elsősorban a mellettünk régóta kitartó közönségünkre támaszkodhatunk, de nagy öröm azt látni, amikor magukkal hozzák a saját gyermekeiket, velük ily´ módon is megszerettetve az énekelt verseket, amelyekre továbbra is szükség van“ – jegyezte meg.

A több hangszeren játszó Madarász András éppen kobozzal

Hiszik és vallják, hogy a dalaikba vetett hitünket is a közönség szeretete táplálja. E turnéjuk repertoárjáról pedig elmondta: abba inkább régebbi dalokat válogattak be, de nem mondtak le arról, hogy majd új dalokat is írjanak, hiszen a magyar költészet kimeríthetetlen kincstár.

Mi pedig szívesen népszerűsítünk újabb és újabb, zenénkkel átitatott költői gondolatokat. A KOR-ZÁR addig lesz, amíg az érdeklődők megtöltik a koncerttermeket, és meghallgatják a lemezeinket“

– fejtette ki Attila a továbbiakban.

Dávid szaxijátéka a dalok előnyére várlik…

A koncert közben tett egyik megjegyzésére célozva arra is rákérdeztem, hogy a neves költők versei mögött miért kerültek háttérbe a saját dalszövegeik, amelyek pedig korábban sokak tetszését elnyerték. Továbbá arra is kíváncsi voltam, hogy a jövő évi 35. szülinapjuk kapcsán majd előrukkolnak-e új hanghordozóval.

Sipos Dávid, Farnbauer Péter és Kovács László meghajlás közben

„Amikor 30 évesek lettünk, az akkori jubileumi koncertünk elején az utóbbiakból is felidéztünk párat, de azokat már rendszeresen nem játsszuk, inkább az örökérvényű üzenetekkel bíró versekre fókuszálunk. Mivel a 30. szülinapunkkor már megjelentettünk egy összegző dalválogatást tartalmazó CD-t, amelyen csak néhány új dal kapott helyet, ezért 2024-ben teljesen új hanghordozót szeretnénk kiadatni, ami az anyagiak függvénye…“ – válaszolta.

Szelfizzünk a közönséggel!

Végül fontosnak tartotta elmondani: „Mivel elég későn kezdtük reklámozni a komáromi koncertünket, kételyeink voltak, hogy az érdeklődők megtöltik-e a Benkő Géza Stúdiószínpad nézőterét. Aztán nagyon meglepődtünk, hogy fantasztikus közönség fogadott minket, amelynek a hosszasan zúgó taps után nagy szeretettel adtunk ráadást“.

Becse Norbert, a Szövetség komáromi járási elnöke is gratulált a zenészeknek

Mi pedig köszönjük az újabb művészi élményt nyújtó koncertet, mely alatt jól megfértek egymás mellett a földi létből már távozott Tompa Mihály, József Attila, Nagy László, Gál Sándor, Csontos Vilmos, Vozári Dezső, M. Csepécz Szilvia, Kulcsár Ferenc… és a kortárs irodalmat még mindig magas szinten művelő Lackfi János, Varró Dániel, Böröczki Mihály, Szarka Tamás és Mészely József megzenésítet versei! Ráadásul a rajongók a színház előcsarnokában a zenekar tagjaival is elbeszélgethettek, a bejáratnál levő becsületkasszába helyezendő eurókért cserébe pedig pár korábbi CD-jüket is elvihették, odahaza fokozva az élvezetet…

Pár euróért elvihetők a régebbi CD-k

Nagy-Miskó Ildikó, muzsa.sk

hirdetés
Previous articleAz eső nem mosta el teljesen a komáromi András-napi vásárt
Next articleTAMBURILDA pajkos dala a legjobb barátnőjéről szól