HAZA KULTÚRA Kitüntetések a magyar kultúra napján

Kitüntetések a magyar kultúra napján

1229
hirdetés

mainA magyar kultúra napját 1989 óta ünnepeljük január 22-én, annak emlékére, hogy Kölcsey Ferenc 1823-ban, ezen a napon tisztázta le a Himnusz kéziratát. Városunk vezetése e napon adja át a Komárom Város Kultúrájáért Díjat, melyet idén Horsa István népzenész, és Bedecs Ilona népzenész, népdalénekes vehette át dr. Molnár Attila polgármestertől.

Az átadót követően a Jókai moziban Eperjes Károly Kossuth-díjas színművész „Az igazat mondd, ne csak a valódit” címmel tartott zenés rendhagyó irodalmi estet a XX. század Istenkereső költőinek (Ady, Babits, József Attila, Pilinszky) műveiből.

Az ünnepségen Dráfi Mátyás Jászai Mari-díjas színművész, és Négyessy Katalin gordonkaművész működött közre.

Bedecs Ilona

A zenei tanulmányait a Komáromi Zeneiskolában kezdte, itt kezdett ismerkedni a hangszeres népzenével is. Az Óbudai Népzenei Iskola után a Nyíregyházi Tanárképző Főiskolán szerzett ének-zene, népzene szakon diplomát. Tanított a Tatai Művészeti Iskolában, a komáromi Egressy Béni Művészeti Iskolában, jelenleg pedig a győri Harmónia Művészeti Iskolának a népzenész tanára. A főiskolás évek óta folyamatosan táncegyüttesek mellett is zenél.

2011. évben Bedecs Ilona vezetésével a DUNA Népdalkör elnyerte a város elismerését, és PRO URBE díjban részesült. Munkáját a zene iránti elkötelezettsége, annak határtalan szeretete jellemzi. Népzenei minősítőn arany fokozatot ért el mind citerával, mind éneklésével. 2000 óta vezeti a szőnyi Duna Népdalkört, 2008 óta a Monostori Dalárdának a szakmai vezetője. 2009-ben a Napraforgók Citerazenekar kérte fel, hogy a csoport munkáját vezesse.

Igényes, sokszínű, mindig megújulni tudó népzenei tanítása, programjai ismertek határon innen, és határon túl egyaránt. Nagyszülei falujában, a szlovákiai Naszvadon is vannak felnőtt csoportjai, 2004 óta jár ide heti rendszerességgel, hogy az énekeseknek és a citerásoknak próbát tartson. A szabadidejétől függően több vagy kevesebb időt tud tölteni a helyi (naszvadi) hagyományok gyűjtésével, a még élő adatközlőkkel folytatott beszélgetésekkel.

Több csoportja, valamint tanítványai is igen szép eredményeket értek el népdal-, népzenei versenyeken, minősítőkön. Egyénileg és csoportosan is sok arany minősítéssel, Arany Páva-díjjal, Vass Lajos Nagydíjjal térhettek haza.

Első CD-jét 2000-ben készítette az akkori tanítványaival, akik akkor a komáromi Zeneiskolának voltak a növendékei. 2008-ban készült el a második CD, a naszvadi csoportokkal. Ezen a lemezen is helyet kaptak az akkori növendékek.

Bedecs Ilona Komárom város kulturális életének meghatározó alakja. Városunk ünnepi rendezvényeinek, hagyományőrző megemlékezéseinek nélkülözhetetlen szereplője.

Önzetlen, szolgálatkész, munkáját kellő alázattal végző, megbízható ember, aki példaképül szolgálhat mindannyiunk számára.

Horsa István

1975-ben született Komáromban. Néhány év klasszikus zenetanulás után édesanyja irányított a népzene felé. 7 éven keresztül az Óbudai Népzenei Iskolában tanult muzsikálni Lányi Györgytől (Téka együttes) és Csoóri Sándortól (Muzsikás együttes). Úgy tanult zenélni, ahogyan annak idején a falusi parasztzenészek is. Nem rögtön prímás lett, hanem először a kísérő hangszereken (kontrán és bőgőn) tanult meg játszani, nem kottából hanem sok zenehallgatás után. Amikor már megértette a zene ritmusát, akkor lehetett belőle prímás illetve ezzel egy időben egy rég elfeledett hangszeren a magyar kecskedudán is megtanult játszani. Óbudai tanárai bíztatására utaztak el Erdélybe zenész barátaival, hogy első kézből, az idős parasztzenészektől tanulják meg a muzsikálás fortélyait.

A kilencvenes évek elején jó néhány erdélyi népzene gyűjtő körúton vett részt, amelynek gyümölcsei az MTA zenetudományi intézetében hozzáférhetők azóta is az érdeklődők számára. Komáromi családi zenekarával a Portékával kazettájuk megjelent 1992-ben a Peronmusic gondozásában, a zenész barátaival működtetett budapesti Pikó és bandájával pedig két CD-jük. Próbáltak minél jobban egy-egy tájegység zenéjében elmélyülni, ezért mindkét CD tematikus, egy falu vagy egy szűkebb terület zenéjét tartalmazza.

Ördöngösfüzesi muzsika című CD-jük úttörő kiadvány volt a kilencvenes években az erdélyi Mezőség énekes népzenéjének megismertetésében. A művészeti iskolákban sok helyen tananyagként kezelik azóta is, hiszen az erdélyi Hideg Anna nénivel készítették közösen a lemezt, aki azóta világhírnévre tett szert gyönyörű énekeivel. Jelenlegi komáromi zenekarával, a Ritka Magyar Folkbanddal Sárdöngölő című lemezük tavaly jelent meg, a zenekarral pedig Szlovákiában az év népzenekara lettek. A lemezre felvették Kecskés Laci bácsi által a 70-es években gyűjtött komáromi céhes indulókat, amelyek igazi különlegességei a lemeznek. Rév-Komáromban Felvidék egyetlen havi rendszerességgel működő táncházát szervezik, amely valóban híd a két ország magyarsága között.

A színpadi tevékenysége mellett élete meghatározó része a 4 éve létrehozott Ördöngös Népzenetanoda. Azt a célt tűzte ki, hogy kortól és zenei előképzettségtől függetlenül, minél több emberrel megismerteti egyik legnagyobb szellemi kincsünket a magyar népzenét, illetve az ösztönös zenetanulás által megtapasztalható örömöt. Tanítványaival rendszeresen megmutatkoznak a város rendezvényein. Februártól pedig egy új, havi rendszerességgel megjelenő programmal találkozhatnak az érdeklődők, gyerek táncházat szerveznek, amelyben gyerekek muzsikálnak majd a gyerekek talpa alá.
Kutató munkáját is folytatja. Nemrégiben sikerült felgyűjtenie Hideg Anna néni teljes énekes repertoárját, amely mintegy 500 dallamot tartalmaz.

Munkájában legnagyobb támasza a családja, akik segítenek, és részt is vesznek ebben az életformában. Felesége Annus néni egyik legjobb tanítványa az éneklésben, Borcsika lánya pedig, már két éves kora óta tagja a bandának, és ha teheti kis hangszerével mindig ott van mellette.

komarom.hu

hirdetés
Previous articleUkrajnai tüntetések – Az ellenzék szerint öten vesztették életüket
Next articleA szlovák belügyi tárca a másik országban bejegyzett állandó lakóhelyhez kötné a szlovák állampolgárság visszaszerzését