HAZA BELFÖLD A szlovák belügyi tárca a másik országban bejegyzett állandó lakóhelyhez kötné a...

A szlovák belügyi tárca a másik országban bejegyzett állandó lakóhelyhez kötné a szlovák állampolgárság visszaszerzését

999
hirdetés

A szlovák belügyminisztérium a másik országban bejegyzett állandó lakóhelyhez kötné a szlovák állampolgárság visszaszerzését azok számára, akik azt a hatályos állampolgársági törvény alapján elveszítették, mert felvették egy másik ország állampolgárságát – írta a Hospodárské Noviny (HN) című szlovák gazdasági és közéleti napilap csütörtökön.

    Az állampolgársági törvényt módosító javaslattal a belügyi tárca állt elő. A módosítás végső formája a minisztérium legutóbbi közlése szerint májusra készülhet el.
    A minisztérium a módosítással azokra a kritikákra kíván reagálni, amelyek a 2010-ben – az előző Fico kormány idején – elfogadott, jelenleg is hatályos szlovák állampolgársági törvényt érték, amiatt, hogy annak alapján szlovákiaiak százai veszítették el szlovák állampolgárságukat. A magyar parlament könnyített honosításról hozott döntésére reagálva elfogadott jogszabály ugyanis úgy változtatta meg a jogszabályt, hogy annak alapján elveszíti szlovák állampolgárságát az, aki önként felveszi egy másik ország állampolgárságát. A Fico-féle ellentörvényt a szlovák alkotmánybíróság is vizsgálja, a testület szerdán elnapolta a jogszabálynak az alkotmánnyal való összeegyeztethetőségéről szóló döntést, annak időpontját február 26-ra tűzte ki.
    A szlovák szaktárca korábban jelezte, hogy javaslatuk – amelynek elkészültét nemzetközi intézményekkel folytatott egyeztetések késleltették – már a véglegesítés szakaszába jutott, ám a törvénymódosítás tartalmi részéről nem közölt információkat. A módosításban foglalt változtatásokra eddig csak Robert Kalinák belügyminiszter azon kijelentése alapján lehetett következtetni, mely szerint a mostani módosítás ahhoz hasonló feltételeket fogalmaz meg a szlovák állampolgárság elvesztése és visszaszerzése kapcsán, mint az az ellenzéki javaslat, amelyet a pozsonyi törvényhozás 2013 májusában elutasított. Az elutasított javaslat nem hozott volna érdemi változást az ügyben érintett felvidéki magyarok számára.
    A HN által most közölt információk hasonló forgatókönyvvel számolnak, a szlovák lap szerint ugyanis a módosítás elfogadása után csak azok a más állampolgársággal rendelkező szlovákiaiak tarthatják meg szlovák állampolgárságukat vagy kérhetik annak visszaadását, akik úgy szerezték vagy szerzik meg egy másik ország állampolgárságát, hogy abban az országban állandó lakóhellyel rendelkeznek.
    Jelenleg tehát azok a felvidéki magyarok, akik magyar állampolgárságot szereztek, de jure már nem szlovák állampolgárok, a módosítás után viszont csak akkor szüntethető meg ez az állapot, ha az érintettek gyakorlatilag megszüntetik szlovákiai állandó lakóhelyüket.
    A hatályos szlovák állampolgársági törvény elfogadása óta idén január 8-ig 701-en vesztették el szlovák állampolgárságukat, köztük 47 felvidéki magyar.
http://hn.hnonline.sk/slovensko-119/stat-slovakom-vrati-pasy-s-podmienkou-602401

MTI

hirdetés
Previous articleKitüntetések a magyar kultúra napján
Next articleSikeres a számlalottó