HAZA SZÍNES - ÉRDEKES Kínai katonák, sárkányok és fénylények szállták meg a Városligetet

Kínai katonák, sárkányok és fénylények szállták meg a Városligetet

369
hirdetés

Tájainkon ritka, szemgyönyörködtető látványosságban lehet részük mindazoknak, akik április 21-ig, valamelyik kora este ellátogatnak Budapestre, a  Fővárosi Állat- és Növénykertbe. A hangulatos Tavaszi lampionvarázs több száz alkotásának, kompozíciójának javarésze a kínai civilizációt idézi meg, annál is inkább, mivel maga a lampionművészet is kínai eredetű.

A nemcsak szemrevételezhető, hanem lencsevégre is kapható művek – nem csalás, nem ámítás! – tényleg a kínai Szecsuan tartományból érkeztek a magyar fővárosba. Az ízig-vérig kínai lampionművészek változatos témákat jelenítettek meg. Mivel a február 10-ei holdújévvel a hagyományos kínai kalendárium szerinti a Sárkány éve vette kezdetét, a két legnagyobb, mintegy tízméteres lampion egy-egy sárkányt ábrázol, amely fontos jelkép a kínai civilizációban. Sőt, az első kínai császár, Csin Si Huang-ti cseréphadseregének figuráit is megjeleníti az egyik alkotás: a manapság egyszínűnek ismert, világhírű terrakotta szobrok eredetileg festettek, színesek voltak, ezért az őket ábrázoló lampion figurák is a szivárvány színeiben pompáznak!

Ottjártunkkor veszélytelen „fénylényekkel” is találkoztunk: különféle állatok, madarak, lepkék, növények, mesebeli és mitológiai figurák lampionmásai lesték a látogatók lépteit. Közülük a kipusztulóban levő óriáspanda és az ember által már kipusztított erszényes farkas és őstatu sem hiányzott. Ki-ki tetszése szerint több vagy kevesebb időt tölthetett a sarkvidéki tájat megjelenítő jegesmedvék vagy éppen a tenger élővilágát idéző halas-rájás-medúzás kompozíciónál.

Bepillantást nyertünk más kultúrák világába is, miközben időutaztunk az óegyiptomi piramisokat és szfinxet ábrázoló kompozícióhoz, a keleti szláv mesefigurákhoz, Fagy apóhoz és Hópelyhecskéhez, s közben megpihentünk a világhírű holland festőművész, Vincent van Gogh Váza tizenkét napraforgóval című, a lampionművészet eszközeivel megjelenített festménye előtt. Néhány installációnál több mozgó fényeffekt és aláfestő zene erősíti az összhatást.

Mindez a családok apraját és nagyját egyaránt vonzó unikum az Állatkerti körút cirkusztól jobbra eső részében található. Egyetlen belépőjeggyel lehet időzni a háziállatokat bemutató övezetben, ismerkedni a Majorság és a környező karámok méretesebb lakóival, továbbá a cseperedő, cuki kiskecskékkel és kisbárányokkal. Sőt, a Cápasuliban is, amely szintén nyitva tart minden este: egészen fél tízig megfigyelhetők a cápák, ráják és más érdekes tengeri állatok.

Ráadásul működik a Vurstli-zóna is a gyönyörű, már 1908 óta üzemelő falovas-hintós Schäftner-körhintával, a szomszédságában található két nosztalgia körhintával, valamint a kicsiket és nagyokat magasba repítő törpekerékkel és a megunhatatlan kisvasúttal. Minden péntek, szombat és vasárnap este pedig érdemes engedni az ízletes kenyérlángosok és különféle ízesítés rétesek csábításának is, amelyek a mellékhelyiségeknek és pelenkázási lehetőséggel párosuló baba-mama szobának is helyet adó Mesterségek udvarában kaphatók. Ne csodálkozzon senki azon, ha a mustrája során a napon sütkérező vagy a látogatókat fürkésző tevékkel is találkozik!

A Tavaszi lampionvarázs kapui ez idő tájt 18:30 órakor nyílnak, és minden este 22 órakor zárnak, addig kell elhagyni a területet. A Cápasuli és a Vurstli-zóna pedig 21.30-kor zár. Jegyeket online, az Állatkert internetes jegyvásárlási felületén, valamint a helyszíni „kioszk” jegyautomatából lehet vásárolni (ez utóbbi bankkártyát, SZÉP-kártyát, illetve készpénzt is elfogad). Előnyt jelent, hogy az esemény egész területe akadálymentes.

A lampionbirodalomba nem az Állatkert főbejáratán, hanem a műemlék körhinta melletti kapun át lehet bejutni, amely az Állatkerti körút 14. szám alatt található. A helyszín tömegközlekedéssel legkényelmesebben a 72-es trolibusszal (Széchenyi Fürdő megálló), az M1-es metróval (Széchenyi Fürdő megálló) vagy a kissé távolabb megálló 1-es villamossal (Kacsóh Pongrác út megálló) közelíthető meg. A gépkocsival érkezők pedig az Állatkerti körút Hermina út felé eső végénél található Parkoló Zoonát is használhatják.

A lampioncsodákat tilos fogdosni, megrongálni, és természetesen kutyát nem lehet bevinni az Állatkert területére. Mivel a 14 év alatti gyermekek csak felnőtt kíséretében látogathatják a hosszú esti mesének is beillő lampionparádét, senki se hagyja otthon az „örökifjú” szüleit! Egyedi közös élményekre fel, szerencsénkre, Komáromhoz közel van a magyarok fővárosa! Kedvcsinálóként nézegessék a képgalériánkat!

Nagy-Miskó Ildikó, dunataj.sk

hirdetés
Previous articleElhunyt Duba Gyula Kossuth-díjas író
Next articleÖt ember sérült meg a Dunaszerdahely közelében történt balesetben