HAZA KULTÚRA Kiállítás nyílt a komáromi nyugdíjasklub tagjainak fotóiból az „Egressy VMK-ban”

Kiállítás nyílt a komáromi nyugdíjasklub tagjainak fotóiból az „Egressy VMK-ban”

677
hirdetés

A Szlovákiai Nyugdíjasok Egyesülete – JDS a Pontis Alapítvány anyagi támogatásával, Az idősek közösségi életének támogatása az online térben történő megjelenítéssel című projekt keretében fotótanfolyamot szervezett a komáromi nyugdíjasklub tagjai számára. A legsikeresebb fényképekből augusztus 31-én az Egressy Béni Városi Művelődési Központ emeletén, Fotóznak az idősek címmel nyílt meg a szeptember 10-ig látható csoportos kiállítás.

Sokan voltak kíváncsiak a kiállításra

”Bizonyított tény, hogy a fényképezés nagyon kreatív alkotótevékenység, amely nem csak a fotósok mentális egészségének, jó agyműködésének és látásának, gazdag fantáziájának, helyes térlátásának megőrzését segíti, hanem fejleszti a kreativitást, és pozitív gondolkodásra sarkall. Ugyanis a természet nyugalmat áraszt, erővel-energiával tölti fel az embereket, és sokakat művészeti tevékenységre inspirál…” – hangzott el egyebeken kívül a fotókurzus és e kiállítás megvalósulását kezdeményező Eva Poláková, a JDS aktív tagja szlovák nyelvű tárlatnyitó beszédében.

A fotókurzus és e kiállítás megvalósulását kezdeményező Eva Poláková

Majd Fóti Dávid, helyi fotográfus, e kiállítás kurátora magyarul mondta el: „Eva Poláková keresett meg engem azzal, hogy az idén májustól júliusig szeretne egy fotókurzust indítani a komáromi nyugdíjasklub tagjai számára, s vállaljam el annak vezetését. Miután elvállaltam, összesen öt alkalommal találkoztunk a tanfolyam iránt érdeklődött klubtagokkal. Háromszor elméleti, kétszer pedig terepen megvalósuló, gyakorlati képzés folyt. Az elméleti oktatás során a fotózás hátterét, technikai részét vettük át. Mivel volt, aki fényképezőgéppel, míg más mobiltelefonnal érkezett közénk, ezért mindkét eszköz használatához igyekeztem új ismeretekkel, szakmai útmutatással szolgálni nekik”.

Fóti Dávid fotográfus, e kiállítás kurátora magyarul szólt a látogatókhoz

Hozzátette: a tanfolyam egyes résztvevői már előzőleg is fotóztak, ezért nem csak a közös együttlétük során, hanem az általuk korábban készített fényképeikből is küldtek be párat a tervezett csoportos fotókiállításra. „Végül annak kurátoraként több mint száz fotó közül válogattam ki a tárlatunkon szeptember 10-ig látható 42 darabot, amelyek a következő témakörökben készültek: a természet és életkörnyezetünk, csendélet, emberábrázolás, épületek” – hangzott el a tájékoztatás során. Majd az egyik klubtag, Zlatica Uríčková mondta el saját, szlovák nyelven írt versét.

A természet csodái sokakat elbűvölnek

Érdemes végignézni Balogh Júlia, Horján Márta, Krizsan-Farkas Rozália, Szabó Márta, Agneša Kondrčíková és Eva Poláková fotóit. Számomra a hiányérzetet „csak” az okozta, hogy a kiállítás magyar nyelvű tájékoztatója kimaradt a szlovák nyelvű mellől (utólag is pótolható lenne), s egy magyar verset is szívesen meghallgattunk volna, hiszen a kétnyelvű Komáromban a tárlatlátogatók, illetve a helyi nyugdíjasklub tagjai között is sokan magyarok…

Nagy figyelem övezte a megnyitó beszédeket

Nagy-Miskó Ildikó, ma7.sk

hirdetés
Previous articleIngyenes 13. KÚTfeszt Komáromban – jeles fellépőkkel
Next articleA szlovák és a magyar rendőrség kiterjeszti a közös járőregységei tevékenységét