HAZA BELFÖLD Ki lesz A. Nagy utódja?

Ki lesz A. Nagy utódja?

780
hirdetés

40075_200_200A. Nagy László utódja a kormánybiztosi tisztségben valószínűleg nem a magyar kisebbség képviselői közül kerül ki.
A kormány esetleges ajánlatát a tisztség betöltését illetően állítólag a Most-Híd és az MKP is visszautasítaná.

Számításba jöhetnek még az országban élő többi kisebbség képviselői is, a megszólítottak közülük azonban inkább egy szlovákot tudnának elképzelni ebben a tisztségben. A kormányhivatal lapzártánkig nem nyilatkozott a kérdésben, nem válaszolt arra sem, hogy a kormány foglalkozik-e A. Nagy leváltásával a legközelebbi ülésén. A. Nagy László a héten azt követően mondott le, hogy pártjának, a Most-Hídnak nem sikerült a parlamentben keresztülvinnie a vasúti táblák kétnyelvűségére vonatkozó törvénymódosítást, ezért a párt lemondásra szólította fel a kisebbségi kormánybiztost.
Egyes politológusok szerint a kormánybiztosi tisztség betöltése pillanatnyilag nem igazán fog érdekelni egyetlen jelöltet sem a magyar kisebbség soraiból. „Nem tudom elképzelni, hogy akadna olyan elfogadott képviselője a magyar kisebbségnek, aki jelenleg be akarná tölteni ezt a tisztséget” – jelentette ki Juraj Marušiak politológus.
A Most-Híd új jelölt jelölését nem fontolgatja. „Amint azt a párt elnöke már korábban kijelentette, nem fog más jelöltet jelölni a tisztségbe” – mondta a Most-Híd szóvivője, Zuzana Bačiak Masaryková. De a parlamenten kívüli MKP sem kíván jelöltet javasolni a kisebbségi kormánybiztosi tisztségbe. „Biztosan nem. A Smernek többsége van a parlamentben és viseli a felelősséget a kisebbségi politikáért is” – jelentette ki Berényi József. Abban az esetben sem javasolnának jelöltet, ha a Smer felajánlaná ezt nekik. „A kormánybiztosi hivatal fogatlan, nincsenek hatáskörei, nincs értelme betölteni egy ilyen posztot” – fűzte hozzá Berényi.
A kormánybiztos gyenge hatásköreire a ruszin kisebbség képviselője is felhívta a figyelmet, amely a magyar és a roma közösség után a legnagyobb. „A kisebbségi kormánybiztosi hivatal létrehozása egy lépés volt visszafelé az előző helyzethez viszonyítva, amikor a kisebbségek közvetlenül a kisebbségi és emberjogi miniszterelnök-helyettesi hivatal alá tartoztak” – jelentette ki Ján Lipinský a ruszinok képviselője a Kormányhivatal kisebbségi tanácsában. Véleménye szerint nem az a legfontosabb kérdés, hogy a tisztséget valamelyik kisebbség képviselője tölti-e majd be. „Ettől fontosabb, hogy megértse a kisebbségek gondjait. Hogy meg tudjon szólítani másokat, és hogy meghallgassák a szavát a várdombon is, hogy a kisebbségek életét ne csak a megnyilvánulásaikban határozzák meg, hanem legyen ennek visszhangja a törvényi rendelkezésekben is” – mondta Lipinský. Saját jelölt felől a ruszinok nem gondolkodnak, még ha örülnének is a ruszin kormánybiztosnak. „Nem ezt tartjuk a legfontosabbnak. Legyen akár szlovák, az a fontos, hogy a kisebbségek támasza lesz-e” – fűzte hozzá.
Azzal, hogy a kormánybiztos nemzetisége nem döntő, a lengyel kisebbség képviselője is egyetért. „Nem azon múlik, hogy ki lesz ott, az a fontos, hogy olyan ember legyen, aki ismeri a kisebbségek helyzetét és problémáit” – mondta Czeslaw Sobek, aki szerint a lengyel kisebbség képviselői sem gondolkodnak saját jelöltben a kisebbségi kormánybiztosi tisztségbe. „Mi jól érezzük itt magunkat, és mi csak kisszámú kisebbség vagyunk. Vannak itt nagyobb kisebbségek is nálunk, akiknek bonyolultabb problémákat kell megoldaniuk” – magyarázta Sobek. Minden kisebbségnek megvan a maga gondja, és ha dönteniük kellene, hogy melyik kisebbség közül kerüljön ki a kormánybiztos, akkor azt javasolnák, hogy az szlovák legyen. „Az semleges lenne” – fűzte hozzá Sobek.

Pravda nyomán dé, Felvidék.ma
Fotó: Ivan Majerský

hirdetés
Previous articleÁrvíz – Már sehol sem árad a Duna a folyó szlovákiai szakaszán
Next articleA városi gazdálkodást egyidejűleg a pénzhiány, a pazarlás és a problémák elkendőzése is jellemzi