HAZA DUNATÁJ A városi gazdálkodást egyidejűleg a pénzhiány, a pazarlás és a problémák elkendőzése...

A városi gazdálkodást egyidejűleg a pénzhiány, a pazarlás és a problémák elkendőzése is jellemzi

817
hirdetés

A képviselők sem tartották be a költségvetési fegyelmet!

A komáromi önkormányzat legutóbbi ülésén foglalkoztak a képviselők a városi cégek és intézmények gazdálkodásával. A felületes szemlélő számára úgy tűnhet, hogy a város gazdálkodása nagyjából rendben van, bár „kisebb hiányosságokkal“. Szembeötlik a Comorra servis több mint 62 ezer eurós hiánya, és furcsának tűnik, hogy a KOMVaK csupán 2 ezer eurós nyereséggel zárta a 2012-es gazdasági évet.

A komáromiak saját bőrükön tapasztalják a valós tényeket:

1. A város közútjai szinte járhatatlanok, javításuk csigalassúsággal folyik.

2. A közterek pázsitjának kaszálása olyan ritkán történik, hogy a város néha egy elvadult rét képét mutatja.

3. A városi vízszolgáltató által korábban végrehajtott brutális vízdíjemelés és a szemétdíjak emelése szinte semmit sem javított a városi költségvetésen.

4. Szóbeszéd tárgya volt, hogy a Comorra servis hiányát különféle sportlétesítmények bezárásával próbálják csökkenteni.

Mint arról olvasóinkat több alkalommal tájékoztattuk, a város legnagyobb problémája a városi vízművek, amelynek pozitívan kellene befolyásolnia a város pénzügyi mérlegét, a valóságban azonban óriási teherrel sarcolja a várost és lakóit. Dr. Marek Anton színre lépése óta megjelent az „esővízdíj“, felemelték a szolgáltatási díjakat és legutóbb a bérleti díjukat csökkentették, hogy a cég így legalább szimbolikus nyereséget tudjon felmutatni. A vállalat vezetése szinte városi kontroll nélkül „gazdálkodik“ a rábízott vagyonnal, s ez ellen a jelenlegi városvezetés sem tesz semmit.

Fel kell tenni azonban a kérdést arra vonatkozóan is, hogy milyen erkölcsi joga van egy olyan testületnek a számonkérésre, amely maga sem tartja be az általa hozott határozatokat. Nehéz megmagyarázni, hogy miközben a város pénzszűkében szenved, a képviselők jutalmazása mintegy nyolcezer euróval haladta meg a tervezett keretet, hiszen a tervezett 125 ezer euró helyett 133 623 eurót költöttek.

Ez a számadat azonban mást is elárul. Ha a képviselők 8 ezer euróval többet merítettek a tervezettnél, akkor valójában mennyit ér a KOMVaK 2 ezer eurós nyeresége?

Az ilyen események után senki ne tápláljon hiú reményeket, arra vonatkozóan, hogy a helyzet gyorsan és radikálisan megváltozhat, hiszen a közismert közmondás szerint holló a hollónak nem vájja ki a szemét, ill. kéz kezet mos…

DUNATÁJ HETILAP

hirdetés
Previous articleKi lesz A. Nagy utódja?
Next articleEgy nemzet vagyunk, több hazában