HAZA GAZDASÁG Kétmilliárd eurós hiánnyal számol a jövő évi büdzsé

Kétmilliárd eurós hiánnyal számol a jövő évi büdzsé

1101
hirdetés

16 milliárd euró a kiadási, 14 milliárd a bevételi oldalon, nem egész kétszázalékos deficit. A pénzügyminisztérium hétfőn, október 5-én ismertette a szerdai, október 7-i kormányülésre előkészített állami költségvetés-tervezetét.

Peter Kažimír tárcavezető a szociális partnerekkel is megvitatta a készülő jövő évi büdzsét, amelyet a kormány jóváhagyása, esetleges módosítása után legkésőbb október 15-ig be kell nyújtani a parlamentbe. A tervezet szerint 2016-ban az államháztartás hiánya tovább csökken, a GDP-hez viszonyítva 1,93 százalékos lenne. A tárca számításai szerint a következő években fokozatosan csökken majd, a deficit (ezt támasztja alá a jegybank előrejelzése is) 2018-ban Szlovákia végre elérheti a Brüsszel által is célként megjelölt kiegyenlített költségvetést.
„Akárcsak idén, a jövő évben is egy nagyon tisztességes gazdasági növekedésen, a foglalkoztatottság, a reálbérek és a hazai fogyasztás növekedésén alapuló költségvetésünk lesz” – jelentette ki Kažimír, hangsúlyozva, hogy a büdzsébe beépítették a kollektív egyeztetésen hozott döntéseket is.

Jövőre 4 százalékkal emelkedik az állami alkalmazottak bére. A béremelés 148 millió eurós tételt jelent a költségvetésben. A kormány és a szakszervezetek képviselői a fizetésemelés mellett egyéb juttatásokról is megegyeztek. Ilyen például a munkáltató hozzájárulása a 3. pillérhez, azaz a nyugdíjkiegészítő takarékossághoz.

Az állami költségvetés 20 millió eurót különít el a menekültek megsegítésére. A pénzügyminiszter úgy nyilatkozott, hogy a gazdasági lehetőségekhez mérten döntöttek az összegről, amelyet szükség szerint szlovákiai vagy külföldi menekültválsággal kapcsolatos kiadásokra fordítanak. Hogy pontosan mire, egyelőre nem tudni. Azt viszont igen, hogy a Tipos állami szerencsejáték-társaság bevételéből még további 500 ezer eurót különítenek el erre a célra.

Az oktatásügyi tárca költségvetése a tervezet szerint 266 millió euróval, 17,8 százalékkal csökken az idei szinthez képest, mivel az uniós alapokból kevesebb pénz érkezik az ágazat számára, ám ennek ellenére a regionális oktatásra és a felsőoktatásra is több forrás jut jövőre. Az oktatásügy költségvetéséből a legnagyobb összeget a közoktatásra fordítanák (499 millió euró), ám már a belügy hatáskörébe tartoznak a speciális, egyházi, egyéb közösségi és magániskolák, s támogatásukhoz a tárca 1,03 milliárd euróval rendelkezik majd, ha a kormány és a parlament is úgy akarja.

BA, Felvidék.ma

hirdetés
Previous articleGondoskodtak a gyerekek mosolyáról
Next articleTöbb az igénylő, mint a lehetőség